Datum: 16-05-2022 - 10:11
03
jan
'15

Drumfanfare Altesa viert Nieuwjaar op de Champs-Élysées in Parijs.

Al weken werd er naar uitgekeken. Het Franse avontuur. Geen idee wat ons te wachten stond. Maar dat men in het nieuwe jaar in alle vroegte zou vertrekken naar Parijs stond als een paal boven water. De weinige informatie die voor handen was kwam vanaf internet. Daar stonden wel...

wat gegevens over de eerste keer dat de parade werd georganiseerd (2014), maar het hoe en waarom was totaal onduidelijk. Het werd er allemaal juist steeds spannender door. Een van de weinige vaste gegevens was vertrek van de bus vanaf de Zilkerduinweg om 02.30 uur.

De bandleden was gevraagd het wat rustig aan te doen tijdens de jaarwisseling en zich daarna klaar te maken voor de reis naar Parijs. Nog een drankje in de bus en dan het licht uit en proberen toch nog een beetje te slapen.

Weinig voorzieningen, maar dat maakt het wel weer leuk.
Klokslag 10.00 uur draaide de bus de Place de la Concorde op. Daar was het al een drukte van belang. Bussen uit Engeland, België, Hongarije, Zwitserland en Polen stonden geparkeerd en overal stonden muzikanten die ook een nacht, of misschien wel twee, in de bus hadden doorgebracht, een beetje wazig om zich heen te kijken.

Want, nergens een plekje om te zitten, niet om naar de wc te gaan, dus omkleden op straat of in de eigen bus. Gelukkig was het stralend weer, maar wel koud.

Place de la Concorde
Na een eenvoudige lunch aan een van de vele kraampjes van de nog steeds aanwezige kerstmarkt, werd er gestemd en ingespeeld en begaf Altesa zich in marsorder naar de Place de la Concorde. Daar stond al een Pools Marine Corps, die al wat van hun kunnen lieten horen.

Dat kon Altesa ook en gedurende de komende 2 uur wachten, speelden de 15 aanwezige korpsen afwisselend hun muziek. Erg gezellig en de Parijzenaren, maar vooral ook de talrijk aanwezige Chinese, Japanse en Koreaanse toeristen  lieten zich maar al te graag fotograferen samen met de verschillende bands.

Champs-Élysées

Om 14.20 uur begon eindelijk de parade te lopen. Op de Champs-Élysées was een baantje vrijgemaakt, waar de stoet zich tussen door begaf. Wat een enorme drukte. Volgens de Franse kranten waren er wel 600.000 bezoekers.

De route was heel eenvoudig: Start op de Place de la Concorde over de Champs-Élysées bijna aan het einde omdraaien en vervolgens de Champs-Élysées weer terug. Een stukje van 2,1 km heen en hetzelfde stukje weer terug, maar dan aan de andere kant van de weg.

Nog een klein stukje Parijs
Om 16.00 uur was de Grande Parade voor Altesa voorbij, het Altesa visitekaartje is afgegeven in Parijs. De bandleden hebben genoten, van de belangstelling en het veelvuldige applaus. Snel instrumenten inladen en in uniform terug in de bus om bij licht nog een beetje van Parijs te kunnen zien.

Want die bewuste foto bij de Eiffel toren moest natuurlijk wel gemaakt worden. De terugrit verliep voorspoedig en om iets voor 02.00 uur stapte men in De Zilk uit de bus. Bijna het klokje rond, dodelijk vermoeid maar wel een unieke ervaring rijker.

Foto's PR