Datum: 09-07-2020 - 20:13
19
dec
'14

Burgemeester gaat praten met overige horeca over sluitingstijden.

Gisteravond in de laatste gemeenteraadsvergadering van 2014 werd een voorstel tot wijziging van de drank- en horecaverordening behandeld. Als eerste werd door alle partijen ingestemd met het opheffen van een mogelijk verbod op 1 januari 2015 van een toegangsverbod voor jongeren...

onder de 18 jaar na 23.00 uur in de horeca van Noordwijkerhout.

 

Na een proefperiode was uit controles, door de buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA), gebleken dat de ‘harde horeca’ (café, bars) zich netjes aan de regels hield en personen jonger dan 18 jaar geen alcohol verstrekte. Zo kon iedereen er mee instemmen dat er verder geen toegangsverbod komt.

 

Onlangs kondigde burgemeester Goedhart aan dat er nogmaals een proefperiode voor de horeca ingesteld gaat worden. Dit keer heeft de gemeente en de politie in samenwerking met vijf café-eigenaren, een proefperiode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 ingesteld rondom de sluitingstijden voor de vijf cafés in het centrum van Noordwijkerhout.

Net als in omliggende dorpen zoals o.a. Noordwijk en Lisse is er straks voor de cafés de mogelijkheid om in de weekenden tot 04.00 uur (ipv. 02.00 uur) open te blijven. De eigenaren van Café van der Geest, Het Feest van Harry, Het puntje, Madero en Enjoy, mogen wel zelf beslissen of ze ook gebruik gaan maken van de verruiming.

De gemeente en politie willen met de verruiming van de openingstijden de overlast bij het gezamenlijk uitgaan terugdringen en zo ook alle sluitingstijden in regio op elkaar af stemmen. De gasten moeten dan wel voor 01.00 uur binnen zijn en moet de deur van de cafés dan wel op slot en mag men niemand meer naar binnen laten (wel naar buiten natuurlijk).

Onder aanvoering van Marcel Wiebes van D66 werd er door het CDA en NZLokaal tijdens de gemeenteraadsvergadering op aangedrongen, dat ook de overige horeca zoals snackbars en andere eetgelegenheden de gelegenheid krijgen om als ze dat willen ook tot 's nachts 4.00 uur open te blijven. Zo zou er volgens deze partijen ook aan deze horeca een eerlijke kans gegeven worden, om mee te profiteren aan de verruiming van de openingstijden.

De burgemeester en ook de VVD, PvdA en Groenlinks zagen die gelijkheid niet, omdat het een ander soort horeca betrof en daar ook andere afspraken over zijn. De burgemeester gaf ook aan nooit een aanvraag of een klacht, over de verruiming voor de 'harde horeca', van de eetgelegenheden ontvangen te hebben.

Toen burgemeester Goedhart aangaf in het voorjaar te gaan willen praten met de andere horeca of ze überhaupt een verruiming van de openingstijden willen, konden alle partijen er mee instemmen om dit moment de proefperiode alleen te laten gelden voor de vijf voorgestelde horecagelegenheden. Na deze proefperiode en het gesprek met de eetgelegenheden zal na 1 juli een evaluatie volgen en een besluit genomen worden hoe nu verder.