Datum: 26-03-2023 - 14:07
26
nov
'14

50-jarig huwelijksfeest van Roel en Marja van der Valk - van Elk.

Woensdagmiddag 26 november bracht burgemeester Goedhart een bezoek aan het 50-jarige bruidspaar Roel en Marja van der Valk - van Elk. Het gouden bruidspaar woont sinds 1980 in een woning met een prachtig uitzicht over de bloembollenvelden op de Zilkerbinnenweg in De Zilk...

Op 28 november 1964 traden Roel (74) en Marja (70) in Johannesburg Zuid-Afrika in het huwelijk.

Marja is met haar ouders vanuit Rotterdam naar Zuid-Afrika geëmigreerd toen ze 4 jaar oud was. Roel uit Den Haag is na zijn militaire dienst in 1962, op 22-jarige leeftijd naar Zuid-Afrika geëmigreerd. Beide woonden in Johannesburg.

Een jaar later zei iemand van het kerkkoor waar Roel destijds in zong, dat hij wel een Nederlands sprekende familie kende met een dochter van zijn leeftijd. Zo belde die kennis Marja op een zondagmiddag op dat hij met een vriend langs wilde komen. En toen heeft Marja in 1963 Roel leren kennen bij haar thuis!

Zoals het echtpaar zelf zegt, ze moesten wel erg aan elkaar wennen. Roel had net 2 jaar in dienst gezeten en was nogal makkelijk en Marja had een stijve Engelse opvoeding gehad. Bijna in alles elkaars tegenovergestelde, maar met wat geven en nemen is alles goed gekomen.

Roel wilde eind 1964 met vakantie naar zijn familie in Nederland, ze besloten dat Marja mee zou gaan en dat ze zich dan in Nederland zouden verloven. Maar… dat mocht niet van haar ouders. Je gaat toch niet zomaar met een vreemde man op reis! Zelfs toen Roel zijn ouders schreven dat hun zoon bij de buren mocht logeren en Marja bij hen, was het ook niet goed.

Daarom besloten Roel en Marja om voor die tijd te gaan trouwen en dat werd 28 november 1964. Op de late avond van hun trouwdag stapte het kersverse echtpaar in het vliegtuig en brachten ze een week door in Athene. Op 5 december kwamen ze aan in Nederland om de feestmaand samen met Roel zijn familie te vieren die Marja nog nooit ontmoet had.

In de loop van de jaren ging het in Zuid-Afrika met het echtpaar goed, maar Roel wilde niet in het apartheidsland blijven wonen. Er is lang over gesproken, want Marja wilde eigenlijk niet weg, maar in december 1974 kwamen ze met hun dochter van 8 en zoon van 6 in Nederland aan. Ze vonden tijdelijk onderdak in Noordwijk en toen Roel weer een baan had bij Philips (net als in Zuid-Afrika), kochten ze een huis in Hillegom.

Vijf jaar later kochten ze in 1980 hun huidige huis op de Zilkerbinnenweg in De Zilk. Ze dachten voor 5 tot 10 jaar, zolang de kinderen opgroeiden. Maar het gezin voelde zich vanaf het begin zo gastvrij ontvangen in De Zilk, dat ze er al 34 jaar wonen en ondertussen zijn ze ook in het gelukkige bezit van vier kleinkinderen. Ze kunnen het heel goed vinden met de medebewoners van de Zilkerbinnenweg en ze houden jaarlijks gezamenlijk een straatbarbecue.

Roel zijn hobby is modelspoor. Ook speelt hij sinds zijn pensionering diverse blokfluiten en zingt hij in een koor. Verder is hij graag buiten, fietst elke dag, bezoekt mensen van hun kerk en namens de Zonnebloem. Marja hobby's zijn bloemschikken, fotograferen en albums maken. Archiefbeheerder van hun kerk, de Maartenskerk in Hillegom. Ook diverse andere kerkelijke taken.

Het echtpaar viert op 28 november hun 50-jarige bruiloftsfeest, de redactie van BON wenst het echtpaar nog vele gelukkige jaren samen.

Foto's redactie BON.