Datum: 24-09-2021 - 10:40
05
nov
'14

50-jarig huwelijksfeest van Jan en Bep van Parera - Duivenvoorde.

Woensdagochtend 5 november bracht burgemeester Goedhart een bezoek aan het 50-jarige bruidspaar Jan en Bep van Parera - Duivenvoorde. Het gouden bruidspaar woont sinds 3 1/2 jaar in een benedenwoning in Mossenest. Op 12 november 1964 traden Jan (78) en Bep (74)...

op het gemeentehuis van Noordwijkerhout in het huwelijk. De kerkelijke inzegening was in de Bavokapel, omdat de Jozefkerk op dat moment verbouwd werd. Het echtpaar is in het gelukkige bezit van één dochter en twee kleinzonen, zij wonen in Friesland. Hun schoonzoon is helaas acht jaar geleden bij een tragisch ongeval om het leven gekomen.

Beide zijn rasechte Noordwijkerhouters, Jan is geboren in een huis (een gezin van 11 kinderen) op De Steeg naast Slagerij Balk tegenover de Witte Kerk. Zijn ouders zijn later in het pand een ijzerwinkel gestart. Bep is geboren (een gezin van 8 kinderen) op 'het Mossenest', tussen restaurant Zegers en de algemene begraafplaats was een laantje wat naar het Mossenest liep. De naam van de huidige wijk Mossenest stamt daar dus van af.

Later gingen de ouders van Bep met hun kinderen wonen op de Schippersvaartweg, niet veel daarna kwam het gezin van Parera naast hun wonen. Jan en Bep werden dus buurtjes en op een gegeven moment heeft Jan de stoute schoenen aangetrokken en Bep mee naar de film in Haarlem gevraagd. Na bijna twee jaar verkering konden Jan en Bep een woning betrekken op de Leidsevaart 58 voorbij de Hoogeveense Molen.

Op 12 november 1964 werd er getrouwd en 11 maanden later was daar de geboorte van dochter Helga. Na 13 jaar hield het echtpaar de stilte aan de Leidsvaart wel voor gezien en kon men in het dorp op de Zeewinde een woning bemachtigen. 32 jaar lang hebben ze daar met veel plezier gewoond, maar een benedenwoning in de nieuwbouw van Forum sloegen ze 3 1/2 jaar geleden niet af.

Na de lagere schooltijd (op de Jozefschool voor jongens) ging Jan naar de ambachtsschool in Leiden en kon hij ook beginnen als leerling-timmerman bij een bedrijf in Warmond. Met werk en schooldagen van 7.00 uur tot 22.00 uur was het flink aanpoten voor Jan.

Hij heeft 14 maanden van zijn diensttijd bij de marine gezeten en werd destijds uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Na zijn diensttijd was het nog even werken in Warmond, maar kon hij later aan de slag gaan Bouwbedrijf van Breda en daar heeft tot aan zijn pensionering 35 jaar als timmerman gewerkt.

Bep ging na de lagere schooltijd (op de Jozefschool voor meisjes) en een opleiding voor coupeuse bij de huishoudschool op de Kerkstraat (gebouw Victorschool), in de huishouding werken bij directeur Heemskerk (de Kat) van de melkfabriek. Ook heeft ze nog als kamermeisje gewerkt in hotel Het Witte Huis op de Vlashoven.

Vervelen doet het echtpaar met al hun vele vrije tijd zich absoluut niet. Bep maakt regelmatige aangepaste kleding voor de kinderen van de Honingraat en heeft ze al diverse keren (en nog steeds) mantelzorg gedaan voor mensen in de Munnekeweij.

Jan is met zijn vakmanschap als timmerman nog altijd her en der aan het klussen, de parochie van de Victorkerk heeft hem regelmatig om hulp gevraagd en hij heeft daar ook het huidige altaar van de kerk ontworpen. Tevens zingt Jan nog bij het koor Rokazano en Odeon.

Burgemeester Goedhart kreeg als dank voor het bezoek van Bep nog een presentje uitgereikt, een zelf geschreven gedichtenbundel waar de burgemeester zeer blij mee was. Het echtpaar viert hun 50-jarige bruiloftsfeest volgende week met een etentje bij restaurant Zonneweelde, de redactie van BON wenst het echtpaar nog vele gelukkige jaren samen.

Foto's redactie BON.