Datum: 04-04-2020 - 04:55
24
okt
'14

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado in Japan. (dagboek-4)

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout is op 16 oktober een delegatie van 12 leerlingen en docenten van het Teylingen College Leeuwenhorst naar Hirado in Japan vertrokken. Deze uitwisseling heeft al verschillende malen de vriendschapsband tussen de inwoners...

van Hirado en Noordwijkerhout versterkt. Ook dit keer kunt u de komende tijd de belevenissen van de Noordwijkerhouters in Japan volgen via een dagboek op BON.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: 4 - Bezoek aan het insectenpark.
De donderdagochtend werd doorgebracht op de Hokusho highschool. Deze highschool bereidt studenten voor op beroepen in de agrarische sector. Er werd een zeer interessante rondleiding gegeven in het insectenpark wat dicht bij de highschool gelegen is. Een zeer bevlogen hoofd van het insectenpark verzorgde zelf de rondleiding. Met veel humor wist hij de leerlingen te boeien in de insecten. In de open ruimte keek hij in bomen en op de grond en wist overal diverse insecten te vinden en gaf iedereen de gelegenheid om te voelen, te proeven en te observeren.

Daarna volgde een rondleiding over het terrein van de agrarische hogeschool. Kassen, theeplantage, bloementuinen en stallen met de bijbehorende materialen zijn te vinden op deze hogeschool. Het middagprogramma bestond uit muziekles en een rampen evacuatie oefening. Muziek betekende hier een samenzang van een Japans en een Nederlands lied.in een snel tempo werd een 4 stemmig Japans lied geoefend en "Tulpen uit Amsterdam" was de Nederlandse inbreng. Veel hilariteit en "inhaken" bij deze Nederlandse klassieker.

Om 15.30 uur wordt elke schooldag door de leerlingen de school schoongemaakt. De klaslokalen, de toiletten en de gangen. Een schoonmaakdienst is niet nodig op Japanse scholen! De schooldag werd besloten met een rampen evacuatie oefening. Zeer belangrijk in een land met vele aardbevingen, vulkanen en mogelijke tsunami's. Dit wordt door iedereen zeer serieus genomen en na het alarmsignaal zag je alle klassen in rijen van 2 de school in een snelle pas verlaten.

 

In een paar minuten stond de gehele school keurig opgesteld op het sportveld waarna een uitleg volgde over brandbestrijding. De Nederlandse gasten mochten ook voor de hele school de brandblusser gebruiken. Elke schooldag, na het lesrooster, zijn er "club activities ". Diverse sporten kunnen dan beoefend worden; sporten zoals voetbal en tafeltennis en dans. Maar ook sporten die bij ons minder of onbekend zijn zoals boogschieten, Sumo worstelen en Kendo.

De laatste schooldag begon met een prachtige geschiedenisles over de VOC handel in de wereld. Met veel voorbeelden konden de leerlingen kiezen waar de diverse handelsgoederen van de VOC vandaan kwamen en in welk werelddeel ze weer verhandeld werden. Een zeer leerzame les. Daarna een handvaardigheid les waarin een Japanse  "Mayudana" gemaakt moest worden. (een versiering die geluk brengt) Soms een priegelwerk maar het lukte wel met ondersteuning van leerlingen van de school.

In de bakkerij werd nog een lekkernij klaargemaakt en zo kwam weer een intensieve dag tot een eind.Dit weekend wordt doorgebracht bij de gastgezinnen, maar zondagmiddag treffen de leerlingen elkaar weer bij het festival in Hirado. Als groep met de Japanse leerlingen gaan we daar ook een dans opvoeren. U leest dat in het volgende dagboekverslag.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: de voorbereiding.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: 1- de reis.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: 2 - Kennismaking en samenwerking.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: 3 - Weer een paar bijzondere dagen in Japan.


Foto's PR