Datum: 28-11-2022 - 14:54
30
okt
'14

Gewoon Zwarte Pieten in Noordwijkerhout dit jaar!

Ook dit jaar heeft de NOV een reporter naar Spanje gestuurd. Wij wilden weten wat Sinterklaas nu zelf van de discussie rond Zwarte Piet vindt. Op een zonnige dag bezochten wij hem in zijn kasteel in het mooie Madrid en stelden we de Sint een aantal vragen over het hele gebeuren...

Sinterklaas Hoe is het met u?
Met mij gaat het uitstekend, weer een jaartje ouder maar nog steeds gezond en dat is maar goed ook want ik ga natuurlijk een drukke tijd tegemoet in Nederland.

Heeft u nog wel zin om naar Nederland te komen nu er zoveel te doen is om Sinterklaasfeest en de Zwarte Pieten?
Ik vind het jammer dat de discussie op deze manier gevoerd wordt. Hierdoor worden de verschillen tussen de voorstanders en tegenstanders alleen maar groter. Zwarte Piet is voor mij de belangrijkste persoon in het Sinterklaas verhaal, zij gaan over de cadeautjes, zij zorgen dat ik vanuit Spanje naar Nederland kom en zij dansen en spelen met de kinderen.

Het is jammer dat Zwarte Piet soms als een beetje dom wordt afgeschilderd. Laat ik dit zeggen, ik heb heel veel Zwarte Pieten, waarvan de meeste heel slim zijn, vaak nog slimmer dan dat ik ben. Maar ik heb natuurlijk ook Pieten die geen zin hadden om te leren op school, ja die zijn natuurlijk niet zo slim en daarom gaat er wel eens iets mis.

Maar de tegenstanders roepen dat het op het slavernij verleden lijkt.
Laat ik dit er over zeggen. Zwarte Pieten doen niets waarin ze geen zin hebben. Zij vinden het geweldig dat zij de pakjes mogen dragen en uitdelen. Het is zwaar werk en Sinterklaas is daar gewoon te oud voor.

Ook oudere Pieten mogen in Spanje blijven als zij dat willen. Wij hebben daar prachtige huizen voor. Het Sinterklaasfeest is een Nederlandse traditie die altijd zou moeten blijven bestaan.

En dat sommige donkere mensen zich beledigd voelen als ze door kinderen gevraagd worden of ze Zwarte Piet zijn dat vind ik heel jammer. Zwarte Piet is namelijk een eretitel en ik weet dat alle Pieten daar erg trots op zijn. Net zo trots als de kinderen die Piet willen worden.

Ook blanke mensen met een lange witte baard worden menigmaal benaderd met de woorden, “daar is Sinterklaas”, vaak moeten die er om lachen.

Komen er in Noordwijkerhout ook Pieten in andere kleuren.
In Noordwijkerhout neem ik deze Pieten niet mee. Het is in Gouda hun eerste intocht die zij meemaken, ik weet zeker dat zij na de intocht erg moe zullen zijn en dat kan ik niet gebruiken in Noordwijkerhout.

Want er zal gesport moeten worden door iedereen en dat betekend dat je fit moet zijn. De Zwarte Pieten hebben zich goed voorbereid en hebben dagelijks in de gymzaal geoefend. Want alle Pieten willen net zoals de kinderen het fel begeerde sportdiploma halen.

U nam de laatste jaren ook hulppietjes mee, komen die dit jaar ook?

Ook dit jaar neem ik een 3-tal kleine hulp Pietjes mee, die mogen de Zwarte Pieten helpen. Wanneer kinderen dat willen en nog niet ouder dan 9 jaar zijn. Kunnen zij zich opgeven door een tekening of een leuke brief in te leveren bij het VVV kantoor in de Dorpsstraat.

Vergeet niet je naam, adres en je telefoonnummer te vermelden. Ze moeten dit wel doen voor woensdag 12 november. Degene met de leukste brief of tekening mag mee.

Sinterklaas ik wens u en uw Zwarte Pieten een goede reis naar Nederland en ik hoop u weer te zien in Noordwijkerhout.

NOV - De Noordwijkerhoutse Ondernemersvereniging.

Foto BON.