12
okt
'14

Laatste 'ambulante groenteboer' van NWHout Jos Augustinus stopt na 51 jaar.

Jos Augustinus was 14 jaar oud toen hij voor de eerste keer met zijn vader Bert Augustinus meeging, om als ambulante groenteboer langs de deuren te gaan. De familie Augustinus, het roemrijke geslacht van groenteboeren, had destijds drie groentewinkels in beheer en ging men ook...

langs de deuren om hun klanten te bezoeken. Eén winkel was er in de Havenstraat, de andere in de Kerkstraat waar nu bakker van Eeden zit en ook had men een winkel in De Zilk.

Op 18-jarige leeftijd nam Jos de ventwijk in eigen beheer, alleen moest daar wel volgens de wet een 'beperkte handlichting' voor gegeven worden. Je mocht in die tijd pas een eigen bedrijf beginnen als je 21 (destijds volwassen) was. Zijn ventwijk bestond voornamelijk uit klanten in Noordwijkerhout maar ook net daarbuiten, zoals in het Langeveld Noordwijk en daar verkocht hij ook zijn groente en fruit.

In 1977 trouwde hij op 21-jarige leeftijd zijn vrouw Joke en die heeft hem, net als later zijn dochters Jenny en Eva, Jos altijd gesteund bij zijn drukke werkzaamheden. Met 180 vaste klanten en geregeld werkdagen van 12 uur had Jos een druk bedrijfje. Maar echt erg voor Jos was dat niet, want hij heeft zijn werk altijd met heel veel plezier gedaan.

"Na 51 jaar is het mooi geweest...met pijn in mijn hart ga ik stoppen met mijn 'ambulante' groenteboeren bestaan", aldus Jos. Hij zal zijn vrijheid langs de weg en de goede contacten met zijn klanten gaan missen. Maar de komende tijd zich gaan vervelen zal hij niet zo gauw doen want golfen, wandelen met zijn hond en veel met zijn caravan op pad gaan, zal er voor gaan zorgen dat hij zijn extra vrije tijd wel gaat opvullen.

5 jaar geleden kreeg Jos problemen met zijn hart en is hij het wat rustiger aan gaan doen, maar met 80 klanten die hij 1 a 2 keer per week bezocht kon hij zich nog prima vermaken. Hij genoot ook als zijn dochters hem kwamen helpen, dat was altijd zo gezellig. Dochter Eva zei altijd tegen haar vader dat ze ook groenteboer wilde worden, uiteindelijk is dat er niet van gekomen.

Jos ging altijd voor groente en fruit van de hoogste kwaliteit, hij wilde zijn klanten geen rotzooi verkopen. Hij wist op een gegeven moment ook precies wat en hoeveel zijn klanten nodig hadden, dat maakt het nu bij zijn afscheid extra lastig voor veel van zijn klanten. Jos is een aantal van zijn klanten onder andere aan het uitleggen wat voor soort aardappelen ze bijvoorbeeld gebruiken en hoeveel ze straks in de winkel moeten gaan kopen. Want Jos is, net als Piet Disseldorp als laatste melkboer, de laatste ambulante groenteboer die langs de deuren ging van Noordwijkerhout.

Zaterdag 18 oktober is zijn laatste werkdag voordat Jos op 65-jarige leeftijd gaat genieten van zijn pensionering, mevrouw Bakker in de Zeestraat is als het goed is 's morgens zijn laatste klant. Zaterdagmiddag is er een afscheidsreceptie voor Jos georganiseerd in Café van der Geest, bij de foto's kunt u de uitnodigingskaart bekijken.

 

En ja als je al zoveel jaren langs vele deuren van Noordwijkerhout komt dan hoor je als groenteboer nog al eens wat, maar helaas zijn lippen bleven ook voor de redactie van BON op elkaar....nou ja één anekdote wilde hij dan toch wel geven.

 

Jos leverde ook groente en fruit aan het Wapen van Noordwijkerhout, bij één van zijn leveringen aan de Dorpsstraat zat de destijds BN-er Toop van Na (u weet wel van Showroom) in het toenmalige café te kaarten met onder andere Willem Knoppert.

Jos kwam binnen en Toop vroeg aan hem wat kost een kist aardappelen, dat gaat je (toen nog) 15 gulden kosten zei Jos. Veels te duur antwoordde Toop, goed zei Jos, alleen voor jouw dan 7 knaken (7x 2 gulden 50). "Oké doe dan maar" zei Toop heel serieus, Willem en Jos lagen helemaal in een deuk.

Jos heeft de aardappelen bij Toop in het Langeveld langs gebracht, hij was toen niet thuis en dus maar voor de deur neergezet. De volgende keer klaagde Toop bij Jos dat zijn geit de helft van de aardappelen had opgevreten....

Jos geniet samen met Joke in goede gezondheid van je pensionering, je hebt het na 51 jaar zeer verdiend!

Foto's PR