24
sep
'14

Leerlingen Leeuwenhorst gaan op expeditie door hun eigen denkbeelden.

De afgelopen weken bezocht Expeditie VRIEND&VIJAND het Teylingen College in Noordwijkerhout. Leerlingen van deze school gingen op expeditie in de vijf ‘confrontatiecontainers’ die bij hen op het schoolplein werden geplaatst. In deze containers werden zij op een interactieve manier...

uitgedaagd rondom thema’s  als vooroordelen, pesten en uitsluiting.

Expeditie VRIEND&VIJAND is een initiatief van Critical Mass.
Voor dit project hebben zij vijf zeecontainers omgebouwd  tot uitdagende ontmoetingsplekken. Deze ‘confrontatiecontainers’ kwamen te staan naast de school. “We lieten jongeren in deze containers bijvoorbeeld voelen hoe het is om buitengesloten te worden.

Ook confronteerden we hen met pest- en conflictsituaties op school en lieten ze experimenteren met manieren om deze op te lossen.” aldus Jacco van Mersbergen, projectleider van Critical Mass. De stichting uit Utrecht heeft als doel in de komende twee jaar minimaal 20.000 leerlingen van middelbaar en beroepsonderwijs te bereiken.

Het Teylingen College stelt zichzelf als opdracht de leerling een plek te geven waar hij/zij zich thuis en veilig voelt. Het leren omgaan met regels, normen en waarden is een belangrijk aspect van de sociaal-culturele vorming van onze leerlingen. “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich veilig voelen.

Ze hoeven niet de definitie van discriminatie, pesten of buitensluiten uit het hoofd te leren om die vervolgens bij een proefwerk te reproduceren. Nee, ze voelen dat onderscheid in de containers aan. En dat werkt.” Aldus Piet Broeders, afdelingsleider van het Teylingen College Noordwijkerhout.

Foto's PR