19
aug
'14

Door Noordwijkerhoutse jongens op vakantie gevonden souvenir blijkt gevaarlijk explosief.

Twee Noordwijkerhoutse jongens banjerden lekker tijdens hun vakantie aan zee met eb langs de Franse Westkust, tussen de drooggevallen rotsen vonden ze allerlei onderdelen van munitie uit de 2e wereldoorlog. Een spannende bezigheid en lieten het aan hun ouders zien. Het leek erop dat...

alle patronen leeg waren en dus niet meer gevaarlijk. Eén stuk leek een onderdeel te zijn van een groter geheel, maar was niet meer compleet en dus zag men daar geen gevaar meer in. Zo werd alles als souvenir meegenomen naar Noordwijkerhout.

Terug in Nederland werd er een kennis bij gehaald om te kijken wat het nu allemaal precies inhield. Via internet kwam deze erachter dat het grotere onderdeel toch niet zo onschuldig was als dat het leek. Het bleek juist om het gevaarlijkste onderdeel te gaan van een landmijn waar mogelijk nog gewoon kruid in zit.

Ook de slaghoedjes van de gevonden patronen kunnen nog gevaar opleveren, dus adviseerde de kennis om maar zo snel mogelijk bij de politie aan te gaan geven dat men dit in Noordwijkerhout in huis had. De politie is daarop komen kijken en heeft de EOD gewaarschuwd. De munitie is veilig opgeborgen en wordt woensdag opgehaald door de EOD om vernietigd te gaan worden.

Foto's PR