Datum: 02-06-2020 - 19:47
11
aug
'14

Druk bezochte open dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’ langs de Leidsevaart. (foto's)

Vijf agrarische bedrijven in de Bollenstreek hebben afgelopen zaterdag hun deuren opengezet voor het publiek. Tijdens de Open Dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’ kon men een kijkje nemen bij bloemen- en bloembollenkwekerijen en een loonbedrijf aan de Leidsevaart in Noordwijkerhout en Noordwijk...

Bezoekers konden kennismaken met de geheimen van de teelt en verwerking van bloembollen, snijbloemen en vaste planten. Zo kon men zien hoe de zomerbloemen en andere gewassen groeien, in de volle grond, in de kas en op potjes. Ook hoe de bloembollen bewaard en behandeld worden door middel van klimaatbeheersing.

De kwekers waren zelf op deze zonnige zaterdag allemaal aanwezig om de vele vragen te beantwoorden van de bezoekers. Bij het loonwerkbedrijf kon men zien met welke apparatuur loonwerk en grondverzet worden uitgevoerd. De bezoekers konden met een boot van “Varen Bollenstreek” gratis over de Leidsevaart langs alle locaties varen.

Aan Bollenstreek in Bedrijf 2014 deden de volgende bedrijven mee: Kwekerij Delphi Leidsevaart 192 Noordwijkerhout, Nico Wichgert Leidsevaart 196 Noordwijkerhout, Sjors van de Nouland Leidsevaart 222 Noorwijk, W. Borst, Leidsevaart 224 Noordwijk en Loonwerkbedrijf Immerzeel Leidsevaart 231 Noordwijk.

Extra activiteiten
Op bijna alle bedrijven werden extra activiteiten georganiseerd die te maken hadden met natuur en landschap. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond presenteerde haar activiteiten. De historische vereniging Noordwijkerhout Van Toen en het Genootschap Oud Noordwijk waren aanwezig en gaven informatie over de geschiedenis van het gebied. Een imker gaf uitleg over het houden van bijen en het maken van honing en kaarsen. Kinderen konden zich vermaken op een springkussen en een skelterbaan. Kortom: het was een leuke en leerzame Open Dag voor jong en oud.

Bollenstreek in Bedrijf 2014
De Open Dag agrarische bedrijven Bollenstreek in Bedrijf werd dit jaar voor de 22ste keer georganiseerd. Het is een initiatief van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord). De Open Dag wordt altijd mogelijk gemaakt door een groot aantal bij de bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt betrokken bedrijven. Door middel van deze open dag wil de agrarische sector de bewoners in hun omgeving en ook toeristen en recreanten meer betrekken bij het werk in de agrarische sector. Meer informatie: www.bollenstreekinbedrijf.nl

26 foto's Nils Weijers.