Datum: 31-05-2020 - 14:53
27
jun
'14

Herinneringen en respect op de Veteranendag. (58 foto's)

Op vrijdag 27 juni werd in het gemeentehuis de jaarlijkse Veteranendag voor de veteranen uit Noordwijkerhout en De Zilk gehouden. Aanvankelijk waren het vooral de Indië-veteranen die hier gebruik van maakten, maar de laatste jaren ziet men steeds meer jonge veteranen...

Jonge veteranen zijn militairen die uitgezonden zijn voor vredesmissies in verschillende delen van de wereld. Het doel van deze Veteranenbijeenkomst is om het onderling contact tussen de veteranen in de gemeente Noordwijkerhout, jong en oud, te versterken.

Tijdens de bijeenkomst hield burgemeester Goedhart een toespraak en de heer van de Ploeg wees in zijn toespraak de aanwezigen op het inloophuis voor veteranen in Sassenheim. Hier kunnen de veteranen terecht voor een praatje of een activiteit met andere veteranen.

Om 17.00 uur vond er een kranslegging plaats door loco-burgemeester en oud-generaal Hans Knapp en veteraan Mat van Vondelen. Alle andere veteranen (48) en belangstellenden kregen de gelegenheid om een bloem als herdenking in een vaas te zetten en werd er een minuut stilte gehouden door de veteranen bij het oorlogsmonument aan de voorzijde van het gemeentehuis. 

Ter gelegenheid van deze Veteranendag was er een mini-expositie over de activiteiten van de verschillende missies. In de entree van het gemeentehuis zijn de vitrines gevuld met voornamelijk foto’s van de missies naar Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw Guinea, Korea, Libanon, voormalig Joegoslavië (Sebrenica), Afghanistan en Irak.

Foto's en voorwerpen met soms persoonlijke verhalen moeten de bezoekers een indruk geven van het positief besef dat militairen, namens ons allen, worden ingezet in dienst van de vrede. NoVaTo heeft voor een fototentoonstelling gezorgd en deze tentoonstelling blijft gedurende de komende week in de hal van het gemeentehuis te bezichtigen.

Foto's redactie BON, op de (één) laatste foto staan de oudste aanwezige veteraan de heer van Rheenen (1926) en de jongste veteraan de heer van Duijn (1963).