Datum: 30-05-2020 - 02:06
30
apr
'14

"Het moet leven" Jan van Vuren (91) uit de Ruigenhoek exposeert in het gemeentehuis.

De bijna 91-jarige Jan van Vuren exposeert zijn kleurrijke schilderijen in het gemeentehuis van Noordwijkerhout. De opgewekte en goedlachse grijsaard is nu vier jaar aan het schilderen en blij met deze erkenning. Voor het geld doet hij het niet. De opbrengst is bestemd voor de Zonnebloem...

In het begin is schilderen moeilijk en moet hij flink doorzetten. 'Je maakt fouten, maar daar leer je van', zegt hij bijna enthousiast. Het eerste schilderij dat hij geslaagd vindt, maakt hij pas na vele maanden ploeteren. Hij wijst naar een klein doekje met klaprozen aan de wand naast de schouw. 'Het moet leven' zegt Jan stellig. 'En dit leeft!'

Schaar
Jan van Vuren geniet van zijn oude dag in het buurtschap de Ruigenhoek bij De Zilk. Het recente verlies van zijn vrouw valt hem wel zwaar. Door het schilderen en tekenen krijgt hij weer moed en nieuwe energie. De autodidact zoekt creatief naar oplossingen als hij op een probleem stuit. Om bij voorbeeld golven goed op het doek te krijgen, maakt hij zijn kwasten zelf op maat. Hoe dan? 'Gewoon met een schaar', lacht Jan van Vuren en toont trots het resultaat.

Ik leef met het schilderij

Schilderen is zijn belangrijkste bezigheid. Op vrijdag en in het weekend tekent hij en bepaalt de kleuren van zijn schilderijen. De rest van de week schildert Jan van Vuren. Gewoon op de tafel in de huiskamer. Hij is urenlang geconcentreerd aan het werk. 'Ik leef dan met 't  schilderij', zegt hij met een serieuze blik in zijn ogen. Het resultaat is ongeveer twee schilderijen per week.

Eerste grote expositie
Jan van Vuren haalt zijn inspiratie uit andere schilderijen, maar ook afbeeldingen uit boeken van zonnebloemen, tulpen, koeien, paarden, vogels en landschappen. De doeken zijn realistisch. 'Het moet wel kloppen', vindt Jan. Zowel een golf met schuim als een Australische parkiet. In zijn huis staan de grote doeken al klaar om naar Noordwijkerhout te verhuizen. Lopen gaat wat lastiger maar gelukkig heeft Ome Jan steun van vrienden en kennissen om alles te organiseren voor zijn eerste grote expositie. Hij kijkt er met gepaste trots naar uit.

Expositie Jan van Vuren van 10 mei tot 20 juni 2014. Gemeentehuis Noordwijkerhout, Herenweg 4, 2211 CC, www.noordwijkerhout.nl.