Datum: 07-07-2020 - 13:59
29
apr
'14

Zandkastelenwedstrijd "Battle of the Beach" voor leerlingen van basisscholen.

Voor de basisscholen wordt een echte zandkastelenwedstrijd georganiseerd: welk bouwwerk houdt het langst stand tegen de opkomende vloed! Een zandkasteel hebben we allemaal wel eens gemaakt, kinderen aan de kust groeien er mee
op. En geen enkele keer lukt het de golven...

te weerstaan. Maar wie heeft er met 10 of meer vriendjes met scheppen en zandzakken wel eens iets kolossaals gemaakt, en als wedstrijd? Begeleid door jonge waterexperts en voorafgegaan door een gastles over onze bescherming van onze kusten en rivieren, strijden teams van lagere scholen om de “Battle of the Beach” trofee. Wie houdt het langst stand!

Het idee voor een zandkastelen wedstrijd voor jongeren is ontstaan tijdens het geven van een gastles over kusten, dijken en dammen op een lagere school. Er ontstond zoveel enthousiasme en energie bij de leerlingen dat zij direct naar het strand wilden. Door basisscholieren in een groep een enorm zandkasteel te laten bouwen, zorgt Battle of the Beach ervoor dat jongeren door middel van een aansprekende en inspirerende ervaring op vroege leeftijd geïnteresseerd raken in het thema water.

Voorafgaand aan het evenement gaan de Young Water Professionals langs verschillende basisscholen om gastlessen te geven. Aan senior experts uit betrokken organisaties wordt gevraagd om de Young Water Professionals hierin te begeleiden. Het evenement ‘Battle of the Beach’ vindt plaats op donderdag 26 juni op het strand van de Langevelderslag. De opdracht die de basisscholieren uit gaan voeren is het bouwen van een zandkasteel (geen sculptuur maar een ouderwetse burcht) in een groep van tien.

Teams krijgen alleen beschikking over scheppen, een beperkt aantal zandzakken en de eigen wil om zoveel mogelijk zand te verplaatsen. Binnen een afgezet en gecontroleerd gebied hebben teams, bij opkomend water, een bepaalde periode (2 uur) de tijd om een zo sterk en hoog mogelijk bastion te bouwen. Na twee uur plant ieder team een vlag op het hoogste punt en staakt het bouwen. Een gemeenschappelijke strand lunch leidt de wachttijd in: het team wiens fort het langst de golven trotseert heeft gewonnen en ontvangt de “Battle of the Beach” wisselbeker.

Via diverse mediakanalen wordt publiciteit voor het evenement gecreëerd. Betrokken organisaties krijgen de kans om zichzelf tijdens het evenement te profileren naar de buitenwereld. Eén van de doelstellingen is om het jeugdjournaal te halen en via kranten als Metro de publiciteit te zoeken. Ook wordt er van online communicatie gebruik gemaakt door middel van een website met banners en een Twitter account.

Tijdens het evenement worden er vlaggen geplaatst van de betrokken organisaties. Niet te vergeten levert u als organisatie een belangrijke bijdrage door jongeren te interesseren voor de watersector! Om het project van de grond te krijgen is een bescheiden projectorganisatie nodig die zich bezighoudt met de uitvoering en coördinatie. Vanuit de watersector worden Young Water Professionals, overheden, kennisinstellingen, ingenieursbureaus en overige verwante organisaties gevraagd om betrokkenheid te tonen.

Ook aan schoolbesturen wordt gevraagd om bij te dragen aan het realiseren van het eindresultaat. Wij vragen uw organisatie een bijdrage te leveren om van dit project een groot succes te maken. Er is behoefte aan een bijdrage in de vorm van kennisdeling/begeleiding, materiaal tijdens het evenement en financiën. Iedere bijdrage hierin wordt zeer gewaardeerd! Graag zien wij uw reactie op ons verzoek tegemoet! Klik hier voor de website van de Battle of the Beach.

Met vriendelijke groet, Raimond Hafkenscheid, Jaap Feil en Ralph Wesseling.