Datum: 26-09-2020 - 10:29
30
apr
'14

Nieuw op BON: de column van Egbert van der Weide.

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns zullen verzameld worden en binnenkort terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm.


Column 30-04-2014 > Macht der gewoonte


Na de zwaartekracht is denk ik de macht der gewoonte de meest geldende natuurwet. Geen mens ontkomt er aan. Ik in ieder geval niet. Sommige dingen doe je zo lang en zo vaak op die ene manier dat het een hele toer is dat te veranderen. Je hebt bijvoorbeeld jarenlang met 6 mensen in één huis gewoond en dan gaat de eerste de deur uit. Toen ik eindelijk zover was dat ik bij het tafeldekken 5 in plaats van 6 borden klaar zette, ging de volgende op kamers. Kon ik opnieuw beginnen mij aan de macht dezer gewoonte te onttrekken. Of je wederhelft besluit na jarenlang koek met boter te hebben genoten opeens die boter achterwege te laten.

U wilt niet weten hoe vaak ik toch per ongeluk ook haar plakje begon te besmeren. En nu ik daaraan gewend ben, wil ze de laatste tijd soms wel en soms geen boter op de koek: daar wen ik natuurlijk nooit aan! Uit macht der gewoonte ruim ik ook alle theekopjes die ik op of om het aanrecht zie staan direct op. Hup, in de vaatwasser ermee. Terwijl de gebruikers ervan dat kopje buiten de vaatwasser hielden om het later die dag nog eens te gebruiken. Helemaal consistent ben ik niet, want er zijn ook dingen die ik juist uit macht der gewoonte telkens niet opruim.

Maar u begrijpt wat ik bedoel. En u begrijpt dat des te beter, wanneer ik u vertel dat ik het nog steeds heb over Koninginnedag – terwijl we nu alweer een jaar lang een koning hebben. Macht der gewoonte: ik heb 53 Koninginnedagen meegemaakt, tegen net deze eerste Koningsdag. Ik troost mezelf in de wetenschap dat ik niet de enige ben: bij de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen vergiste zelfs onze burgervader zich. Het blijft lastig: in ons collectieve geheugen zitten maar liefst 115 jaren met een Koninginnedag.

De oorlogsjaren hadden die dag officieel natuurlijk niet. Maar juist in die jaren leefde het besef dat het op 31 augustus eigenlijk Koninginnedag was des te sterker! Het is maar een geluk, dat we een sportieve koning hebben. Hij moet het ons maar niet kwalijk nemen dat al die koninginnen vooralsnog wat ietwat meer macht over ons hebben: de macht der gewoonte…

Egbert van der Weide