Datum: 17-10-2021 - 21:34
15
apr
'14

Kweker uit Den Helder voorziet Bloemencorso van hyacinten. (foto's Keukenhof)

Zaterdag 3 mei rijdt alweer de 67ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek zijn 42 km lange tocht van Noordwijk naar Haarlem. De avond ervoor rijdt het corso op 2 mei feestelijk verlicht door Noordwijkerhout. Het Bloemencorso van de Bollenstreek is het enige...

evenement waarvan de praalwagens worden opgebouwd met bolbloemen zoals hyacinten, tulpen en narcissen. Bloemencorsovoorzitter Leo van der Zon kon tijdens de laatste persbijeenkomst toch nog een verheugende mededeling doen over de beschikbaarheid van de belangrijkste bloem voor het corso, de Hyacint. Want ondanks het voor de corso veel te vroege en te warme voorjaar waarbij de Hyacinten in de Bollenstreek al zijn uitgebloeid, heeft de organisatie bij een grote kweker in Den Helder nog hyacinten in drie kleuren kunnen krijgen.

De kweker kon door omstandigheden in 2013 de bollen pas laat in de grond doen, waardoor de bloemen tot grote vreugde van het corsobestuur nu pas in bloei zijn. Ze zullen de komende dagen van het veld gehaald worden en kan men de hyacinten nog net tot aan het corso in de koeling goed houden. Zo kan het zijn dat toch 50% van de praalwagens met hyacinten bedekt zullen gaan worden, de andere 50% zal voor een groot gedeelte opgevuld gaan worden met voornamelijk tulpen maar ook andere bloemen.

Het corsothema dit jaar is Energie! De praalwagens zijn hierop geïnspireerd en bedacht door meerdere ontwerpteams onder leiding van Art Director Wilma Mesman. Enkele voorbeelden zijn Flower Power van de gemeente Hillegom, Energy of the tropics van Singapore Airlines en Tulpen geven energie van Stichting Bloemententoonstelling Keukenhof.

De optocht bestaat uit zo'n zestien praalwagens en wel meer dan twintig rijk met bloemen versierde luxe en bijzondere wagens. Voor een extra feestelijke uitstraling wordt de stoet begeleid door muziekkorpsen. Langs de gehele route is er voldoende ruimte voor de vele honderdduizenden bezoekers.

De bonte stoet vertrekt om 9.30 uur vanaf de boulevard in Noordwijk naar Haarlem, waar het ongeveer 21.00 uur prachtig verlicht de Haarlemse binnenstad zal binnenrijden. Hier zijn de praalwagens nog tot zondag 4 mei tot 16.00 uur te bezichtigen. Een uur vroeger dan andere jaren uit respect voor de viering van de jaarlijkse herdenking. Evenals vorig jaar zal het corso ook langs Keukenhof rijden, waar het in de namiddag de fameuze Keukenhof Corso Boulevard passeert.

Verlicht Bloemencorso Noordwijkerhout.
Voorafgaand aan het feestelijk verlichte corso in Noordwijkerhout wordt op vrijdagavond 2 mei de officiële opening van het 67ste Bloemencorso van de Bollenstreek verricht door Jan Rot.

Jan Rot is een Nederlands zanger, componist, tekstdichter en vertaler van wereldhits, van Schubert tot de Rolling Stones. Ook presenteerde hij op Radio 4 het programma Componist van de week. Nog steeds beleeft hij zijn passie muziek met veel energie. Dit bindt hem aan het corso. Volgens corsovoorzitter Leo van der Zon zal Jan Rot de opening een extra feestelijk en bijzonder tintje geven dat nog lang in ieders geheugen zal blijven staan. Dat heeft dan alles te maken met zijn passie als vertaler van meesterwerken.

De opening van de 67ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek vindt circa 21.30 uur plaats bij de Witte Kerk in de Dorpsstraat 7 in Noordwijkerhout. Hierna zal het corso feestelijk verlicht door het centrum van Noordwijkerhout rijden. De kleurrijke praalwagens en met bloemen versierde luxe wagens staan op vrijdag 2 mei overigens al van 18.00 uur tot 21.00 uur opgesteld vanaf de Witte Kerk richting de Herenweg. U kunt langs de corsowagens lopen en de bloemenpracht van dichtbij bewonderen en fotograferen. Vanaf 14.00 uur staan de eerste drie praalwagens bij de Witte Kerk.

Foto's redactie BON