Datum: 06-08-2020 - 03:32
13
apr
'14

NoVaTo-nieuws: Gemeente geeft bijdrage voor het museum en themadag is Sancta Maria.

Afgelopen week werd bekend dat de gemeente Noordwijkerhout een laatste eenmalige bijdrage van € 2.500,- aan NoVaTo heeft toegekend. Hiermee kan het museum 'Noordwijkerhout Van Toen' in het centrum van het dorp, ook in het komende toeristenseizoen bezoekers...

blijven ontvangen.

16 april themadag: Sancta Maria

In de 20e eeuw werden met de bouw van de Sint Bavo en Sancta Maria twee grote inrichtingen gerealiseerd. Hoewel psychiatrische inrichting Sancta Maria gedeeltelijk op Noordwijks grondgebied lag, was het mede door de ligging meer op Noordwijkerhout gericht. Sancta Maria, gebouwd als inrichting voor katholieke geestelijk gestoorde vrouwen, was bij ingebruikname in 1928 het modernste op dit gebied in Nederland. In hoogtij dagen zaten er ruim 800 patiënten. Uiteraard vroeg dit om veel verplegend en ander ondersteunend personeel. In die jaren kwam veel van het verplegend personeel uit Noord- Brabant of Limburg.

Noordwijkerhouters zijn ook vanaf het begin van de bouw betrokken geweest bij deze inrichting en daarna zowel in de verpleging, technische dienst als andere ondersteunende diensten. Tot 1933 was er alleen een armzalige zandstraat van het dorp naar de Sancta. In dat jaar werd Langevelderweg geasfalteerd en er kwam zelfs een busverbinding naar Leiden.

In 1991 zijn Sancta Maria en Sint Bavo gefuseerd tot algemeen psychiatrisch ziekenhuis Langeveld, met uitzondering van een aantal afdelingen, die naar Rotterdam verhuisden. Veel van deze gegevens vind u in de nieuwe NoVaTo bode welke deze maand uit komt. Voor meer informatie kijk op de website van NoVaTo, klik hier.

Wilt u meer zien en/of ervaringen, foto’s etc. uitwisselen dan zien we u graag op woensdag 16 april in de Zeestroom, Hoogstraat 58a. De openingstijden zijn 14.00 - 16.00 uur en 19.00 - 21.00 uur.