Datum: 06-07-2020 - 04:37
23
mrt
'14

Veel animo voor gratis compost op Compostdag.

Inwoners van de gemeente Noordwijkerhout hebben zaterdag 22 maart in groten getale gratis compost opgehaald bij de milieustraat op de Schippersvaartweg in Noordwijkerhout tijdens Compostdag. Medewerkers van Meerlanden deelden ook bij de Duinpan in de Zilk...

zakken van 20 liter MeerCompost uit aan bewoners als beloning voor hun inspanning organisch en gft-afval gescheiden aan te leveren. Meerlanden verwerkt dit afval tot compost: MeerCompost. Inwoners kregen hun ingezamelde afval nu dus terug in de vorm van compost, dat goed gebruikt kan worden om de tuin weer klaar te maken voor de Lente.

Organisch en gft-afval scheiden belangrijk
Door organisch (o.a. etensresten) en gft-afval te scheiden dragen bewoners op een makkelijke manier bij aan een beter milieu. Angeline Kierkels benadrukte zaterdag het belang hiervan nog maar eens: “Op ons terrein in Rijsenhout verwerken wij organisch afval in onze vergistings- en composteringsinstallatie. In deze installatie maken wij naast compost ook groengas, wamte en CO2. Compost, warmte en CO2 laten bloemen, planten, groente en fruit groeien. Groengas voeden we in het aardgasnetwerk in. Maar mooier nog, onze eigen inzamelwagens rijden op dit groengas. Deze rijden dus klimaatneutraal op het gft-afval dat ze zelf inzamelen. Het blijft dus heel belangrijk om organisch en gft-afval apart weg te gooien!“

Landelijke compostdag
Meerlanden heeft in veertien gemeenten op 17 lokaties in de regio Haarlemmermeer en Duin- en Bollenstreek ruim 55.000 zakken MeerCompost van 20 liter uitgedeeld. Dit staat gelijk aan 1.250.000 kilo ingezameld gft-afval. De compostdag van Meerlanden is onderdeel van de Landelijke Compostdag; Sinds jaar en dag bieden bewoners groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en organisch afval als etensresten gescheiden van ander afval aan. Voor veel mensen is dat de gewoonste zaak van de wereld. Afvalbedrijven en gemeenten willen hun inwoners bedanken voor deze inzet: het scheiden van organisch afval levert namelijk een positieve bijdrage aan het milieu.

Het begin van de lente de tuin in
De lente is deze week officieel begonnen. Een mooi moment dus om de tuin in te gaan. Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Kijk voor het gebruiksvoorschrift van Meerlanden-compost op www.meerlanden.nl/meercompost.