Datum: 25-02-2020 - 01:20
06
mrt
'14

Finse leerlingen gaan en Japanse komen op het Teylingen College.

Afgelopen zondag vertrok een groep van 26 Finse leerlingen na 14 dagen terug naar huis en maandag stond een groep Japanse leerlingen uit Hirado op de stoep. Het internationaliserings- programma van Leeuwenhorst heeft serieuze vormen aangenomen. In maart en april volgen nog...

meer bezoeken uit onder anderen Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Roemenië, Bulgarije en Spanje, Italië en Engeland.

Youth Europe and Theatre

Met een prachtige voorstelling is afgelopen vrijdag het officiële gedeelte de 15e versie van het inmiddels beroemde internationale theaterproject (YET) afgesloten. De doelstelling van deze jaarlijkse uitwisseling om leerlingen uit verschillende landen, met verschillende culturele achtergronden, nader tot elkaar te brengen is ruimschoots gehaald. Er zijn hechte vriendschappen ontstaan en het afscheid verliep dan ook niet zonder emoties. Samen theater  maken blijkt steeds weer een fantastische manier om dit te bereiken.

De bijna onmogelijke opgave om in 10 dagen tijd een complete theatervoorstelling op de planken te zetten is wederom geslaagd. Bij aankomst op zondag 16  februari was er niets: geen kleding, geen decor, geen muziek, geen verlichting. Het rooster voor de werkzaamheden was dan ook zeer vol. Dagelijkse waren er toneelrepetities van ’s-ochtends vroeg tot laat in de middag. Daarnaast waren Finse en Nederlandse leerlingen in de “artfactory” belast met het ontwerpen en maken van rekwisieten, decors, kleding etc. 

De groep reporters waren verantwoordelijk voor het dagelijks up to date houden van de speciale facebookpagina (www.facebook.nl/yet15), de website, de foto’s en video’s. Het vele werk liet slechts één vrije dag toe gedurende deze veertien dagen. De groep leerlingen was ook deze keer weer fantastisch. Allemaal hebben zij zich voor 100% ingezet. Stuk voor stuk zijn er indrukwekkende prestaties geleverd.

Het eerste deel van de voorstelling stond onder leiding van het Finse regisseurs echtpaar Riitta Mari Punkki en Hannuh Heikinen. De manier van werken met leerlingen verschilt erg van de Nederlandse benadering. Dat maakt het project zo interessant.

De voorstelling was gebaseerd op teksten van Toon Tellegen. In het Finse deel waren veel indrukwekkende persoonlijke verhalen van de leerlingen zelf verwerkt. Het Nederlandse deel, onder regie van Hans Hollander en Kristel Fidder, was zeer onderhoudend en ook hier werden indrukwekkende acteerprestatie geleverd. De Art factory had een indrukwekkend decor gemaakt: een glas in loodachtige achtergrond van 5 x 15 meter die de hele achterwand van de zaal bedekte.