Datum: 06-03-2021 - 05:46
02
mrt
'14

Vakjury Duurzaamheidsprijs Bollenstreek staat voor grote uitdaging.

Een hele dag was de vakjury op tournee door de Bollenstreek. Vijf bedrijven moesten worden bezocht, die door de gemeentelijk jury waren genomineerd als meest duurzame bedrijven in de Bollenstreek. Een ingewikkelde opgave, want het zijn vijf totaal verschillende bedrijven. Gaat het...

de jury lukken om op 14 maart een winnaar bekend te maken?

West End

De jury verzamelde donderdag 27 februari in de trouwzaal van de gemeente Lisse. Het gezelschap trok als eerste richting machinefabriek West End op Meer en Duin in Lisse. Een innovatief bedrijf dat opvalt door de schone manier van werken. Leerlingen uit het beta-programma gaven een korte presentatie en studenten van de TU Delft lieten een waterstofauto zien waar zij samen met West End aan bouwen. Op de vraag wat het bedrijf waarom het bedrijf heeft ingeschreven antwoordde directeur Ben van Bergen Henegouwen: ‘omdat ik moeders en kinderen wil laten zien dat de technische industrie tegenwoordig heel schone bedrijvigheid is.’

W.F. Leenen
Vervolgens trok het gezelschap naar de Leeweg in Voorhout waar het bedrijf van W.F. Leenen is gevestigd. Van een assemblageruimte in een bollenkas is een hele omschakeling. De werkomgeving van Leenen is echter ook heel schoon, zeker door de unieke wijze van het telen van narcissen op schelpen. Jacco Leenen liet vol trots de wkk-installatie zien, ‘die weliswaar in het Westland heel gebruikelijk is, maar in de Bollenstreek nog weinig wordt toegepast.’ De kans om inhoudsstoffen te leveren aan de farmacie in plaats van chemische grondstoffen, vond de jury veelbelovend voor de toekomst, wanneer er sprake zal zijn van grondstoffenschaarste.

Woonstichting Vooruitgang
De derde genomineerde, Woonstichting Vooruitgang uit Sassenheim, zette de jury weer op een heel ander been. Johan van Buren, manager wonen gaf een wervende presentatie over de inspanningen die de Woonstichting pleegt om met name de sociale cohesie in de wijken te ondersteunen. Ook liet hij zien welke maatregelen de Woonstichting neemt de sociale huurwoningen te voorzien van duurzame energie, waar de huurder profijt van heeft. Het bezoek werd afgerond in een project dat Woonstichting onlangs heeft voorzien van infraroodverwarming.

Decos Technology Group

Inmiddels wat achter op schema arriveerde de jury bij Decos Technology Group in Noordwijk. Het opvallende papierloze kantoor is al een deel van de presentatie. Directeur Paul Veger liet vooral verschillende medewerkers aan het woord, die allen eensluidend het zelfde verhaal vertelden. Met name het stimuleren van de jeugd op het gebied van innovatie werd sterk naar voren gebracht. Ook maakte Paul Veger duidelijk dat als je een goed businessmodel hebt, je duurzaamheid gewoon cadeau krijgt. Op deze wijze beïnvloedt zijn ‘Inspire to Innovate’ diverse afnemers in de keten.

St(r)andplaats Nederzandt

De middag eindigde aan het Noordwijkse strand bij St(r)andplaats Nederzandt. De jury werd hier ontvangen door inspirator en geestelijk vader van deze vrijplaats, Edwin de Beukelaar. Ondersteund met een aantal gedachtekronkels op papier, vertelde hij zijn bewogen verhaal en hoe Nederzandt zich inspant om iedereen een ontspannen dag aan het strand te bezorgen. De cradle-to-cradle filosofie kwam hierbij goed tot uitdrukking. Net als bij Decos is vooral de funfactor van duurzaamheid voor Edwin de Beukelaar belangrijk. Zo is op zijn menukaart te lezen, dat wie eten laat staan, bijdraagt aan het biogas waarop de auto’s van de Nederzandt rijden.

Eindoordeel
De vakjury staat nu voor de ongelooflijk moeilijke taak deze vijf totaal verschillende maar even inspirerende bedrijven te beoordelen. Naast de inschrijvingscriteria zullen ook de impact op de omgeving en lange termijn van de duurzame investeringen beoordeeld. Op 14 maart om 17.00 uur zal voorzitter van de vakjury Derk Eskes, directeur van de Omgevingsdienst West-Holland, de winnaar bekend maken in de Kookerij in Noordwijkerhout. Tot die tijd houden we de spanning erin.