Datum: 04-02-2023 - 15:47
05
jan
'14

Torenhaan Witte Kerk 3x met bladgoud beplakt.

In augustus 2013 werd aan de toren van ons aller Witte Kerkje weer onderhoud gepleegd. Het hout wat bevestigd zit voor de vier kerktorenramen kreeg een schilderbeurt, maar ook de haan en het kruis op de toren moesten onder handen genomen worden. Met een bak aan een grote hijskraan...

werd de haan door Dick en Theo van schildersbedrijf TH.M. Bader van de toren afgehaald.

De haan werd naar de werkplaats van het schildersbedrijf op Gravendam gebracht om opgeknapt te worden, maar ook het kruis waar de haan op stond werd in augustus van de toren gehaald. Het kruis wordt in zijn geheel vernieuwd omdat opknappen, door de slechte staat, niet zinvol meer was. De haan was ondanks het jarenlang hoog op de toren staan en ondanks de kogelgaten (waarschijnlijk 2e wereldoorlog) wel levensvatbaar!

Dick en Theo zijn er mee aan de slag gegaan en de haan is er nu helemaal klaar voor, om weer voor minimaal 50 jaar op de toren van de Witte Kerk te gaan pronken. Maar er zat toch wel heel wat werk aan voor het zover was. De haan werd eerst helemaal schoongespoten met een hoge drukspuit en daarna schoon geschuurd. De vleugels met daarin het lood werden er vervolgens afgehaald en helemaal opnieuw vast gesoldeerd.

Er moesten een aantal oneffenheden en gaten geplamuurd worden en vervolgens weer even schuren. Twee keer in de grondverf/primer gezet, schuren en de laatste 2 witte primers aangebracht. Vervolgens werd de haan 2 keer afgelakt in het geel. Toen werd het echt serieus werk en heeft Theo de haan met maar liefst drie lagen flinterdunne kleine vierkante blaadjes bladgoud van 23-3/4 karaats beplakt. Een lastig klusje waar menig uurtje werk is in gaan zitten. Maar het resultaat mag er zijn, de haan staat weer te schitteren, alleen nog niet op de toren van de Witte Kerk. Het terugplaatsen van de haan en het kruis (nog niet klaar) zal waarschijnlijk in het voorjaar gebeuren.

Bekijkt u de foto's van de werkzaamheden aan de haan maar eens goed, dan kunt u ook het Noordwijkerhoutse Leeuwtje (logo NWH) in de haan zien.

De foto's zijn van de redactie van BON, Theo/Dick Bader en PR.