Datum: 13-08-2020 - 19:31
02
jan
'14

Twee jaar celstraf voor bestuurder dollemansrit op 17 september 2013.

Op dinsdag 17 september 2013 reed een 23-jarige Pool in op politieagenten in Noordwijk en in Noordwijkerhout kon een bromfietser nog net aan de kant springen voor de ontspoorde man. Later in de nacht werd de man aangehouden in Haarlem. Volgens de rechtbank was de man...

niet opzettelijk van plan om de politieagenten en bromfietser dood te rijden, maar nam hij met zijn gevaarlijke rijgedrag tijdens de vlucht wel bewust het risico dat er slachtoffers zouden vallen en dat rekende de rechtbank hem zwaar. De twee jaar celstraf valt iets lager uit dan de eis (30 maanden), de raadsman van de verdachte eiste vrijspraak. Bron: Leidsch Dagblad.

Nieuwsbericht BON 17 september 2013:

Nadat een getuige dinsdag 17 september rond 07.45 uur meldde dat een man kentekenplaten van een auto verwisselde op de Boerhaaveweg en vervolgens wegreed, gingen agenten op zoek naar de auto. Op de Beeklaan gaven zij een stopteken, waarop de bestuurder zijn auto aan de kant zette. Toen een agent voor de auto stond, gaf de bestuurder ineens gas. Door opzij te stappen kon de agent voorkomen dat hij werd aangereden. De auto reed met hoge snelheid weg.

Er ontstond een achtervolging, die leek te eindigen in een bollenveld aan Het Laantje. Maar opnieuw reed de bestuurder op een politieagent in, die net op tijd opzij kon springen. De auto reed vervolgens vlak langs de agent. De politieman loste een waarschuwingsschot, maar de auto reed met hoge snelheid door. Een andere agent schoot vervolgens gericht op de auto, waardoor de ruit van het achterportier sneuvelde. De auto verdween in de richting van de Jan van Gent.

Dollemansrit
Opnieuw achtervolgden agenten de auto, die met hoge snelheid door Noordwijk reed. Omdat er rond die tijd veel ouders met kinderen op straat waren, besloten de agenten de achtervolging te staken. Op zijn vlucht reed de bestuurder tegen het verkeer in over een rotonde op de Gooweg. Daarbij reed hij een bloembak en een verkeerspaal omver. Ook raakte hij vermoedelijk een fietser.

De auto dook niet veel later op in Noordwijkerhout. Daar reed hij met hoge snelheid in op een bromfietser. Die kon net op tijd aan de kant springen en werd daardoor niet aangereden. Daarna verdween de auto. De politie heeft met een groot aantal eenheden gezocht naar de auto en de bestuurder. Daarbij is ook een politiehelikopter ingezet. Toch werd hij op dat moment niet gevonden.

Aanhouding
Bij een tankstation langs de A200 bij Haarlem zagen agenten woensdag 18 september rond 01.00 uur een auto met een afgeplakte ruit. Uit navraag bleek dat dit de auto was die een dag eerder op politiemensen was ingereden in Noordwijk. De agenten zetten de auto aan de kant en hielden de bestuurder aan.