26
dec
'13

"Mensenmens" Hans Hoogeveen neemt na 41 jaar afscheid van Het Raamwerk.

Hans Hoogeveen is al sinds begin jaren tachtig de manager van Personeel, Organisatie en Opleiding van Het Raamwerk. Na 41 jaar neemt hij afscheid van deze organisatie en  Hans kreeg afgelopen week een (drukbezochte) afscheidsreceptie aangeboden. Veel cliënten, (ex)collega's en relaties...

maakten van de gelegenheid gebruik om Hans nog een keer de hand te drukken en te bedanken voor zijn inzet voor Het Raamwerk. Hans is zijn werkzame leven in 1967 begonnen in de horeca en wel bij het Amstel Hotel. Maar dat had hij na een paar jaar wel gezien en hij gooide in 1972 het roer om, na een toevallig gesprek met twee mensen in een bar in Amsterdam wilde hij iets gaan betekenen voor zijn medemens. In 1972 ging hij werken op de afdeling Aloysius van het toenmalige psychiatrisch centrum Sint Bavo. Begin jaren tachtig kwam Hans als manager van Personeel, Organisatie en Opleiding Hafakker te werken en die taak heeft hij tot aan zijn afscheid volbracht.

Goed contact met de cliënten en personeel heeft hij altijd heel belangrijk gevonden. Er worden Hans een aantal uitstekende kwalificaties toegekend, hij ziet en voelt heel snel wat er bij mensen leeft en wat er bij hen omgaat en doet er dan ook wat mee. Hans is heel toegankelijk, betrouwbaar en geeft mensen de ruimte. Hans heeft een goed relativeringsvermogen en paste hij zich bij alle vernieuwingen in al die jaren moeiteloos aan. De mooiste uitspraak die Hans zich eigen heeft gemaakt was die van een cliënt in de jaren zeventig, na hulp van mensen zoals Hans zei deze cliënt na behandeling "ik heb weer kleur in mijn leven". Deze uitspraak deed Hans zo goed dat hij dat altijd bij zijn werk zich heeft voorgehouden.

Hans is tot het eind van dit jaar nog bezig met het overdragen van zijn werkzaamheden aan zijn opvolger Sjaak vd Linden, maar in 2014 stopt hij met werken (prepensioen) bij Het Raamwerk en gaat hij meer van zijn vrije tijd genieten. Hans gaat eerst, samen met zijn vrouw, voor twee maanden op vakantie naar Nieuw Zeeland. Maar daarna helemaal niets doen is niet iets voor Hans, hij is van plan om met zijn hobby koken wat meer te gaan doen. Hans kookt niet alleen graag voor zichzelf maar ook voor meer mensen die het niet zelf kunnen of er training in willen hebben. Daarom heeft hij het plan opgevat om samen met mensen met een beperking te gaan koken, een mooi initiatief waar u via BON vast nog meer over gaat horen.

Hans: ‘Ik ga natuurlijk niet alleen koken maar heb dan ook tijd voor mijn andere hobby’s zoals zwemmen en naar voetbalwedstrijden van Ajax en VVSB kijken’ zegt Hans. Hij praat voluit als hij terugblikt op zijn leuke werk. De 42 jaar zijn voorbij gevlogen en Hans heeft op veel plekken gewerkt, even een opsomming: Aloysius, Grachtweg, Schelp, noodgebouwtje naast het CATgebouw, Bavo hoofdgebouw, Centraal bureau, Zeehos Katwijk en nu dan nog Langehorst in Noordwijkerhout.

Bij zoveel verplaatsingen hoorden ook zoveel directeuren, om er een paar te noemen: Kay Okma, Ad Westra Hoeksema, Joep Aarts, Peter de Laat, Piet Snel, Hans Perik en Hans de Cocq van Delwijnen. De tijd is gevlogen en ik heb altijd met mensen willen werken. Het is leuk om iets te kunnen betekenen voor collegae. Niet dat er iets groots uit hoeft te komen maar ik ben al erg blij als ik collegae naar het zin kan maken en hen op weg kan helpen om hun werk goed te kunnen doen. Veel directeuren heb ik zien komen en gaan maar heb zelf nooit directeur willen worden want het is een eenzaam beroep en ik werk liever in een team.’ aldus Hans.

Tekst: Kees Goedemans (Het Raamwerk) en redactie BON (foto's).