Datum: 01-10-2023 - 18:07
10
dec
'13

In hoger beroep zelfde straf geëist tegen veroorzaker ernstig ongeval Gooweg.

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 3 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk en een rijontzegging voor de duur van 7 jaar geëist tegen een man die op 5 maart 2012 onder invloed van alcohol een aanrijding veroorzaakte in Noordwijkerhout...

In de visie van het OM heeft verdachte op de bewuste dag rond het middaguur onder invloed van alcohol heel hard over de wegen van Noordwijk en Noordwijkerhout gereden waarbij hij opzettelijk slingerende bewegingen heeft gemaakt. In Noordwijk moest een vrouw naar achteren springen om niet geraakt te worden. Op de Gooweg in Noordwijkerhout botste verdachte vervolgens met veel te hoge snelheid frontaal op een auto waardoor twee mensen gewond raakten. Zij moesten met ernstig letsel naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Het OM vindt dat in beide gevallen sprake is van poging doodslag in het verkeer. "Als je met een auto met hoge snelheid en slingerend rijdt over een tweebaansweg, is de kans aanmerkelijk dat je de controle over je voertuig verliest en in aanraking komt met een persoon of een tegemoet komend voertuig en dat ten gevolge daarvan iemand om het leven komt. De vraag die in deze zaak van belang is, is of verdachte die aanmerkelijke kans ook welbewust heeft aanvaard. Het OM vindt dat hiervan sprake is nu hij, ondanks dat zijn passagier hem meerdere malen waarschuwde en aansprak op zijn rijgedrag, zijn rijgedrag niet veranderde. Hieruit blijkt in de visie van het OM dat verdachte zich ervan bewust was dat hij en zijn passagier door zijn rijgedrag ook zouden kunnen komen te overlijden. Ook volgt daaruit dat hij de aanmerkelijke kans dat door zijn rijgedrag ook anderen zouden kunnen komen te overlijden, bewust heeft aanvaard", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

Het OM vindt dat een gevangenisstraf van aanzienlijke duur en een lange rijontzegging recht doen aan de ernst van het feit. "Verdachte heeft respectloos gehandeld. Hij heeft door zijn onverantwoordelijke gedrag met het leven van onschuldige medeweggebruikers gespeeld en hun leven in gevaar gebracht. Het OM vindt ook het gedrag van verdachte ten opzichte van de bestuurder waarmee hij in aanrijding kwam van belang bij de hoogte van de strafeis. Na de aanrijding was verdachte voorovergebogen in het wrak tegen de bestuurder aan het schreeuwen en hij was verbaal agressief. Verdachte gaf kennelijk de bestuurder van de hem tegemoetkomende auto, die geen enkele fout had gemaakt, de schuld van de aanrijding. Dit getuigt van een volstrekt gebrek aan respect voor het slachtoffer en zegt veel over de persoon van de dader, één van de omstandigheden waarmee in de strafmaat rekening dient te worden gehouden", aldus de advocaat-generaal.

De rechtbank veroordeelde verdachte, conform de eis van de officier van justitie, tot dezelfde straf als die vandaag in hoger beroep is geeist. De rechtbank achtte ook poging doodslag bewezen. De verdachte stelde hoger beroep in. Uitspraak volgt naar verwachting over twee weken.