02
dec
'13

Bouwen en Opleiden bij de Egelantierschool en de Duinpan. (update 60 foto's)

Onlangs gaf wethouder Bas de Haas bij een rondleiding op de bouwplaats van de nieuwe Egelantierschool en bij de verbouwing van de Duinpan in De Zilk, uitleg over hoe de gemeente Noordwijkerhout het afgelopen jaar het convenant Bouwen en Opleiden actief heeft nageleefd...

Als één van de kleinste gemeenten in deze regio, vervult Noordwijkerhout hiermee een voorbeeldfunctie.

De gemeenten van Holland Rijnland, de opleidingsbedrijven in de bouwsector en Bouwend Nederland hebben een jaar geleden het convenant Bouwen en Opleiden afgesloten. Doel van het convenant is het realiseren van leerlingplaatsen. Hiermee wordt vakmanschap en werkgelegenheid in de bouw gestimuleerd.

Op dit moment zijn er twee leerling timmerlieden geplaatst op het project van de Egelantierschool. Deze jongeren zijn werkzaam voor Meijer Bouw, maar zijn in loondienst bij Bouwmensen Midden-Holland. Dit is het opleidingsbedrijf voor de bouw in deze regio, wat tot voor kort de naam EDUBOUW had. Landelijk voeren ruim 30 opleidingsbedrijven de naam Bouwmensen en zij verzorgen samen met de bouwbedrijven het praktijkgedeelte van de opleiding, de theorie volgen de leerlingen bij een ROC.

 

Dat dit project als leerling-bouwplaats wordt uitgevoerd, vloeit voort uit het eerder genoemde convenant ten aanzien van de inzet van leerlingen op werken. De leerlingen beschikken echter wel over een basisopleiding voor zij op een bouwplaats ingezet kunnen worden. Het is niet meer als vroeger toen een leerling eerst een tijdje mocht kijken, dan mocht helpen en uiteindelijk zelf iets mocht doen. De huidige crisis zorgt voor grote concurrentie en iedereen op de bouwplaats moet dan ook productief zijn.

 

Egelantierschool.
Het is ontworpen door KVDK Architecten uit Noordwijk en april 2014 wordt deze school opgeleverd. Net als voor de Victorschool in Noordwijkerhout wordt er gebouwd volgens de laatste duurzame en milieuvriendelijke trends. Zo wordt de school uitgerust met diverse energie besparende toepassingen en technologieën. Het gebouw heeft geen gasaansluiting, krijgt zonnepanelen en in de winter wordt het verwarmd met aardwarmte. Daarnaast wordt de school goed geïsoleerd. De aannemer en zijn partners werken volgens ‘Lean’ Management dat er erop is gericht om alle aspecten in de bedrijfsvoering te optimaliseren die als waardevol worden ervaren. Het gaat daarbij om zaken als prijs, kwaliteit, levertijd, onderhoudskosten, milieubelasting en een gezonde kostprijs. Tenslotte is er veel aandacht voor afvalverwerking. Het bouwafval wordt dan ook zoveel mogelijk beperkt.

De Duinpan.
De grote zaal en foyer zijn voortaan in één te maken door middel van schuifdeuren. Er zijn grote glazen ramen rondom de nieuwe Duinpan geplaatst voor meer licht en doorkijk. met zicht op bv de nieuwe sportvelden. Onder het podium is een grote opslag/werkruimte gerealiseerd die men van zowel de voorkant, als van de zijkant van het podium kan bereiken. De kleine zaal aan de zijkant die veelal voor vergaderingen of bij grote evenementen als garderobe werd gebruikt, is bijna 2x zo groot worden.

Er wordt een grote bar met complete keuken bij de nieuwbouw gerealiseerd, voor bijvoorbeeld snacks e.d. De biljartruimte is straks gesitueerd in een nieuwe ruimte bij de voormalige ingang en de nieuwe ingang komt straks uit op de Sportlaan. De verwachting is dat de oplevering van de gerenoveerde Duinpan, voor het carnaval van 2014 zal gaan plaatsvinden.

Foto's redactie BON.