Datum: 24-09-2021 - 10:55
30
nov
'13

In memoriam Wim van Gerwen.

Met verbijstering en ongeloof hebben wij, de leden van de Senaat der Kaninefaaten, het bericht ontvangen, dat Wim van Gerwen op 18 november in zijn geliefde Spanje plotsklaps was overleden. Op 30 november j.l. hebben wij in de Witte Kerk afscheid van hem genomen...

Wim is in 1967 op de jeugdige leeftijd van 25 jaar lid geworden van de carnavalsvereniging de Kaninefaaten. Samen met carnavals iconen als Cor van den Berg Smit (oud prins Cornelis Interflores ook wel Cor Oliebol genoemd), Kees Warmerdam (oud prins Kees I) en Piet Broekhof (oud prins Blauwbaard) was hij actief in de optochtcommissie. Deze commissie was verantwoordelijk voor de bouw van de prinsenwagen, die in die jaren gebouwd werd in de schuur van Klaas Duivenvoorden in de Havenstraat.

In 1967 bestond de carnavalsoptocht nog maar een jaar of drie maar het was het al tot een zo groot evenement uitgegroeid dat het NTS journaal er enkele flitsen van uitzond. In 1974 werd Wim de 15e prins van de Kaninefaaten onder de naam Prins Willem I. Zijn eigen vrouw Toos werd zijn prinses. Dat was voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging. En hij nam in die tijd nog meer initiatieven die later tradities zijn geworden.

Als eerste prins stond hij samen met zijn prinses op de foto’s in het carnavalsblad de Kaninefaat. Voor de carnavalsvereniging van toen was dat een behoorlijke om-wenteling.
Een belangrijke wijziging die onder zijn prinsschap tot stand kwam was dat de sleuteloverdracht niet in stilte plaats vond in de raadszaal van het  gemeentehuis, zoals tot dan toe gebruikelijk, maar buiten op het bordes. Zo kon iedereen mee beleven dat niet de burgemeester maar de prins tijdelijk de hoogste man van het dorp was.

In 1979 stopte Wim met het lidmaatschap van de vereniging. Maar hij bleef als oud prins trouw lid van de Senaat. Wanneer hij maar even kon, was hij aanwezig bij de vergaderingen. In die vergaderingen wierp hij zich vaak op als beschermer van tradities aan de wieg waarvan hij zelf menigmaal heeft gestaan.

Binnen de vereniging is Wim bekend als senator, carnavalsliefhebber van de oude garde en ingetogen feestvierder. Veel minder bekend zijn de andere interesses die hij had. Zijn grote belangstelling voor politiek en cultuur en zijn verzameling wijnen. Wim was veel meer dan alleen maar carnaval.

Wij verliezen in Wim een markante persoonlijkheid, een beschermer van tradities en een gewaardeerd senator. Wij zullen zijn waardevolle inbreng in de vergaderingen missen.

Dolf Hulspas
Voorzitter van de Senaat der Kaninefaaten