Datum: 28-11-2022 - 15:56
28
okt
'13

Interview met Sinterklaas over zijn komst naar Noordwijkerhout.

Nog iets meer dan 2,5 week dan staat de Sint met zijn Pieten weer in Nederland. Na de felle discussies rondom Zwarte Piet heeft de Sint duidelijkheid gegeven over zijn komst naar Noordwijkerhout. In een telefonisch interview met de redactie, geeft de Sint aan dat hij zeker...

met zijn Zwarte Pieten naar Noordwijkerhout zal komen. Hierbij het verslag van het interview met Sinterklaas.

Hoe gaat het met u Sinterklaas?
Heel goed. We zijn druk met de voorbereidingen voor ons vertrek naar Nederland. Want daar komt natuurlijk heel wat bij kijken.

Heeft u de discussies rondom Zwarte Piet gevolgd?
Natuurlijk heb ik deze gevolgd en ik moet zeggen dat ik dat jammer vind. Het gaat hierom een zeer lange traditie die gewoon instant zou moeten blijven. Dat mensen zich beledigd zouden voelen omdat zij aangesproken worden als Zwarte Piet begrijp ik echt niet. Kinderen kijken op naar Zwarte Piet, in hun ogen is het een held. Ze zouden er dus eigenlijk gewoon blij mee moeten zijn. Het is een ere titel. En iedereen weet, Piet is zwart van de roet en heeft niets te maken met slavernij.

Maar er zijn mensen die juist moeite hebben met het woord knecht.
Het woord knecht is een woord die voor een deel vervangen is door het woord werknemer. Maar het woord knecht bestaat nog steeds, zoals bijvoorbeeld in de wielrennerij of het marathon schaatsen. Daar heb je kopmannen en knechten. Dus zoek geen verkeerde zaken achter de term knecht. Sint heeft een groot aantal Pieten die hem helpen om alle kinderen van Nederland van cadeaus te voorzien. En zonder Pieten kan Sint dat echt niet.

Heeft u alle cadeaus al gekocht?
Nee, gelukkig niet, want dan moet ik met nog meer boten naar Nederland komen. Daarbij komt dat heel veel kinderen hun verlanglijstje nog moeten maken.

Maar al die zakken op de boot dan?

Deze zakken zitten vol met schoencadeautjes. Deze zijn niet zo groot en kunnen gemakkelijk mee. En alle kinderen willen op de dag dat wij in Nederland komen hun schoen zetten. Daar moet natuurlijk wel wat in. Tijd om die cadeautjes te kopen is er niet.

Zijn er ook veel zakken met pepernoten?

Het ruikt al weken naar pepernoten in mijn kasteel. Alle bakpieten werken heel hard om de pepernoten klaar te hebben voor ons bezoek aan Nederland.

In Noordwijkerhout heeft u al jaren hulppieten, dit jaar ook?

Ja, ik vind de hulppieten erg leuk. Zo kunnen kinderen van 4 tot 9 jaar zien hoe het is om een zwarte piet te zijn. Niet alleen ik geniet ervan maar ook de kinderen en de pieten. Het is echt geweldig om die kinderen bezig te zien.

Hoe wordt je hulppiet?

We kunnen natuurlijk niet alle kinderen mee nemen als hulppiet. Dit jaar hebben wij er voor gekozen om 3 hulppieten mee te nemen. Wanneer je dat graag wil doen, dan moet je een briefje inleveren bij de VVV in Noordwijkerhout waarin je aangeeft waarom jij graag hulppiet zou willen zijn. Dan worden daar de 3 leukste uit gekozen.
In Noordwijkerhout is ook dit jaar weer gekozen voor een sportieve intocht, waarom?

Sport is een belangrijk onderdeel in het leven van een kind. Het houdt ze fit en lenig. Maar ook voor mij en voor de pieten is sporten erg belangrijk. Ik vind het dan ook geweldig dat 6 sportverenigingen aan deze intocht hun medewerking verlenen.

Kunnen alle kinderen er aan mee doen?

Natuurlijk, dat willen wij ook. Zo kunnen kinderen kennis maken met een sport die ze misschien nog nooit gedaan hebben. Of kunnen de ouders informatie krijgen bij de stands. Niet iedere sportvereniging kan je de sport laten uitoefenen. Zo heeft de zwemvereniging geen zwembad bij zich om je te laten zwemmen, maar je kan er wel iets heel leuks doen.

Sommige kinderen zijn heel erg bang voor u, heeft u een goed advies?

Ik begrijp dat er kinderen zijn die bang zijn van Sinterklaas en zijn Pieten. Dat is echt niet nodig. Wij houden van alle kinderen, ook al zijn ze best wel eens ondeugend. Wij nemen geen kinderen mee naar Spanje, wij stoppen niemand in de zak. Graag geef ik de ouders het advies om niet te dreigen met de Sint. Dit kan echt niet meer. En voor kinderen die bang zijn dat er zo maar een zwarte piet in huis kan om de schoen te vullen. Wanneer jullie slapen kloppen wij zacht op het raam. De ouders horen dat en openen de deur, dan vraagt de Piet of hij wat bij de schoen mag leggen.

Dus niet door de schoorsteen?

Vroeger had je grote en dikke schoorstenen. Tegenwoordig heeft bijna ieder huis een centrale verwarming. Daar staat alleen maar een dun pijpje op het dak. Daar kan Piet echt niet doorheen. Natuurlijk zijn er nog wel echte schoorstenen en die worden dan ook nog wel gebruikt.

Sint ik wens u een goede reis naar Nederland en ik wil u graag bedanken voor dit interview.
Dank je wel, ik hoop dat het niet gaat stormen. Want dan worden we echt zeeziek. We komen dit jaar natuurlijk ook weer per boot aan in Noordwijkerhout op de Schelftweg in de oude Haven. Ik hoop alle kinderen weer te zien in Noordwijkerhout.