Datum: 31-07-2021 - 18:13
23
mrt
'12

Alweer een politiehelikopter boven Noordwijkerhout?

De laatste tijd wordt er met enige regelmaat een politiehelikopter gesignaleerd boven Noordwijkerhout. Er wordt altijd snel gedacht er zal wel wat aan de hand zijn, een overval of iets anders wat erg is. Maar met dit item willen wij u laten zien dat het vaak niets bijzonders is en dat de politiehelikopter meerdere..


taken heeft. Mocht er wel wat aan de hand zijn dan melden wij dat altijd z.s.m maar NOOIT binnen het uur want wij zijn dan onderweg en proberen dan foto's te maken.

Welke taken heeft de politie in de lucht?
De luchtvaartpolitie heeft helikopters en vliegtuigen met video- en infraroodcamera's die vanuit de lucht alles in de gaten kunnen houden. Dit kan zijn bij evenementen, bij opsporing van vermiste personen (Burgernetacties), maar ook bij problemen in de binnenstad, roofovervallen, geweld op straat en demonstraties. In overleg met de Rijksluchtvaartdienst onderzoekt de luchtvaartpolitie vliegongevallen en bijna-botsingen. De luchtvaartpolitie houdt toezicht op de burgerluchtvaart, sport- en reclamevliegtuigjes en ballonvaarders. Ze controleert daarbij op alcoholgebruik, belading, luchtwaardigheid, vluchtuitvoering, brevet en vliegverboden. De luchtvaartpolitie kan ook bekeuringen uitdelen. Opsporen van hennepplantages, achtervolgingen van auto's.

Op verzoek van de korpsen verleent de dienst bijna 24 per dag luchtsteun bij:

  • het maken van luchtfoto's voor de Nederlandse politie en andere handhavingsorganisaties;

  • het beschikbaar stellen van expertise voor de mogelijkheden van luchtsteun" hulpmiddelen en de interpretatie van luchtfoto's;

  • het opleiden en begeleiden van luchtwaarnemers van aanvragende instanties;

  • het toezicht en controle op het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht;

  • het uitvoeren van justitiële onderzoeken van luchtvaartongevallen;