03
okt
'13

Familieberichten op BON: In memoriam wielrenner Arie van Wetten.

Dinsdag 1 oktober is Arie van Wetten op 79-jarige leeftijd overleden. Arie is op 26 september 1934 geboren en hij maakte in de jaren vijftig furore als wielrenner. Arie begon zijn wielercarrière bij wielerploeg De Bollenstreek, maar stapte al snel over naar Swift, omdat die ploeg een betere...

naam had. In 1953 en 1954 haalde hij als nieuweling 23 overwinningen.

Overdadig smijten met zijn krachten was daarbij het handelsmerk van Arie en niet zelden had hij daar succes mee. Hij haalde de eerste prijs in de Ronde van Noord-West Nederland (230 kilometer!), won het Provinciaal Kampioenschap van Zuid-Holland (zowel persoonlijk als voor clubploegen), zegevierde in de al genoemde Ronde van Sint Bavo en boekte overwinningen in zo'n vijftien criteriums. Daarnaast waren er ereplaatsen in de Ceintuur van Barcelona (een toen gewaardeerde zesdaagse etappewedstrijd), de Acht van Bolsward, het Nederlands Wegkampioenschap en het Wereldkampioenschap in Frascati (Italië). Toen hij in 1957 op nauwelijks 22-jarige leeftijd onafhankelijk renner werd bij de wielerploeg "Locomotief-Vredestein" had hij in twee jaar tijd bij de amateurs 34 overwinningen geboekt. In de Ronde van Feijenoord (30 april 1955) boekt hij één van die zeges en wordt Van Wetten in het verslag in de krant omschreven als de grote man voor de toekomst.

Als prof leek hij zijn zegereeks voort te zetten en inderdaad een opvolger van Schulte en Van Est te worden. In zijn eerste maanden haalde hij bij de profs vier overwinningen en werd hij achtste in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Kees Pellenaars, toen ploegleider van de KNWU, hem uitkoos voor de Nederlandse ploeg voor de Tour de France. Ook grootheden als Wout Wagtmans, Wim van Est, Mies Stolker en Gerrit Voorting maakten deel uit van die ploeg. Heel Noordwijkerhout vierde feest, want het onbekende dorp in de Bollenstreek had ineens een Bekende Nederlander in de gelederen.

De Tour de France van 1957 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin Jacques Anquetil zijn glorieuze entree in de Tour zal doen. De entree van Arie van Wetten in de tour de France was minder gelukkig, helaas moest hij al voortijdig de tour verlaten. Arie zou later verklaren dat hij als jongeling al een loodzwaar programma achter de rug had en eigenlijk al uitgeput was toen de tour in Nantes van start ging. "Ik moest en zou aan de Tour de France meedoen. Ik kwam echter niet vooruit, doodzonde", zou hij later verklaren. Toch in de loop van dat jaar en ook in de daaropvolgende drie jaar dat hij profrenner was, boekte hij weer de nodige zeges en ereplaatsen. Arie van Wetten een Noordwijkerhoutse wielrenner om trots op te zijn. Klik hier voor een kort interview van Omroep West met Arie.

De rouwkaart van Arie van Wetten staat bij de familieberichten, klik hier.