Datum: 30-05-2020 - 07:59
01
okt
'13

Reisverslag Noordwijkerhouters naar Lourdes.

Op dinsdagmorgen 17 september vertrok vanaf de parkeerplaats van de St. Victorkerk een bus met een twintigtal Noordwijkerhouters richting bedevaartsoord Lourdes. Aanvankelijk was wellicht door het vroege uur de stemming nog wat onwennig, maar toen de bus in Maastricht...

de laatste passagiers had opgenomen, gingen de gesprekken al veel soepeler. Onderweg op de A2 werd een 92-jarige liftster opgepikt, die na later bleek met haar rollator iedereen op afstand zette. In Weert stapte nog eens zes mensen in. Het stoere, zangerige Noordwijkerhouts mengde zich moeiteloos met de ingetogen Limburgse zachte g. Via België reden we naar Frankrijk. Daar bezochten we de kathedraal van Reims, met o.a. de prachtige ramen van Chagall. Vervolgens gingen we naar Troyes voor diner en overnachting.

Op de tweede dag reisden we naar Nevers, de stad waar Bernadette  tijdens haar kloosterleven gewoond heeft en nu ligt opgebaard. Na een overnachting in Olemps arriveerden we op donderdag 19 september in Lourdes ons einddoel. In het voorjaar had Lourders zeer geleden onder zware overstromingen, waarvan de gevolgen nog goed zichtbaar waren in gesloten hotels en kapotte rivieroevers.

Van reizigers waren we pelgrims geworden en de rest van de week stond helemaal in het teken van Maria en Bernadette. Onze reisleider nam ons mee voor een korte oriëntatietocht over het heiligdom, zodat wij de eerste indrukken over ons heen konden laten komen om later in staat te zijn zelf onze weg te kunnen vinden. Voor de minder valide medepelgrims waren rolstoelen, cq. rollators geregeld en iedereen was in staat het hele programma mee te maken.

Dagelijks hebben we steeds weer op een andere locatie een mis gevierd. We hebben aan verscheidene processies meegedaan, waarbij de lichtprocessie misschien wel het hoogtepunt vormde. Vijf dagen hebben we onder prachtige weersomstandigheden in Lourdes doorgebracht. Vijf dagen, waarop gebeden en gezongen is en waarbij ook menig traantje is weggepingd. In deze vijf dagen is ons reisgezelschap een hechte groep geworden.

Op de terugweg hebben we in het rotsstadje Rocamadour, een van de oudste bedevaartplaatsen van Frankrijk, een eucharistieviering gehad bij de zwarte Madonna. Via Orléans en Parijs reden we naar Peronne voor de afscheidslunch en ’s avonds om 22 uur en dat was exact volgens afspraak, arriveerden we weer in Noordwijkerhout en konden we onze achtergebleven geliefden in de armen vallen.

Foto PR
- klik op de foto voor een vergroting.