Datum: 20-08-2019 - 11:46
21
sep
'13

Ingrijpende verbouwing monumentale bollenschuur Herenweg 260.

Eind 2010 werd door de gemeente Noordwijkerhout de bollenschuur uit 1952, van de voormalige bollenkweker Jonkheer, op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Tijdens de Open Monumentendag konden bezoekers een kijkje nemen in de bollenschuur die afgelopen zomer....

gestript is om zo een ingrijpende verbouwing te ondergaan. De huidige eigenaren Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens doen in hun vrije uurtjes heel veel werk zelf. Maar bij het plaatsen van een nieuw dak worden ze door een bouwbedrijf geholpen, ze hopen voor de winter het nieuwe dak dicht te hebben.

Onder het oude dak werden een aantal, van het in het voorjaar gebruikten, nestjes gevonden van de Gierzwaluw. De eigenaren besloten daarom in de muren speciale stenen te plaatsten waarin de gierzwaluwen volgend voorjaar weer hun nestjes kunnen bouwen.

Krijn en Cathelijne denken nog een klein jaartje nodig te hebben om deze flinke klus te klaren. We houden u op de hoogte van de vorderingen van de verbouwing.

In de fotogalerij vindt u foto's van voor de verbouwing in 2010 en van dit moment september 2013. Foto's zijn van de redactie van BON.

Tekst website Gemeente Noordwijkerhout

Herenweg 260 is een typisch voorbeeld van een eenvoudige ambachtelijk-functioneel gebouwde bollenschuur die vanwege onder meer materiaalschaarste kenmerkend is voor de periode na de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de laatst gebouwde bakstenen bollenschuur van het ‘klassieke’ type met twee bouwlagen en stalen ramen.

 

In de schuur heerst een natuurlijke regeling van het schuurklimaat. Dit komt door het openen en sluiten van stalen ventilatieramen in combinatie met een mechanische regeling van het binnenklimaat. De elektrische installatie en de leidingen voor de mechanische luchtcirculatie zijn allemaal nog in tact. De stalen ramen, die aan de binnenkant houten luiken hebben, konden hermetisch gesloten worden. In de gevels zijn ventilatie- en uitblaasroosters gemaakt voor de mechanische luchtciruclatie.

 

Op de begane grond bestaan de lange voor- en achtergevel uit vijf terugliggende gevelgedeeltes, die tussen bakstenen hoekzuilen zijn aangebracht. De verdieping heeft een reeks van vijf a-symmetrische vierruitsdraairamen. Tegen de gevel is een houten bord bevestigd waarop de firmanaam staat: R.L. JONKHEER Jzn. Op de rechterzijgevel is in sporen van het metselwerk te zien dat tegen de gevel ter hoogte van de begane grond een haakse muur heeft gestaan. Dit zou een erfafscheiding geweest kunnen zijn. Het interieur is vrijwel geheel in oorspronkelijke staat.

Op de begane grond is een koelcel toegevoegd. De begane grond is verdeeld in afzonderlijke ruimtes. Bij binnenkomst is rechts van de dubbele schuifdeur een klein kantoor waarvan de oorspronkelijke inrichting - waaronder een klok, bureau en lambrisering - is behouden. Op de verdieping hebben houten stellingen gestaan waarop bollen te drogen werden gelegd. Een van deze stellingen staat hier nog steeds. In de open ruimtes tussen de stellingen werden gaasbakken gestapeld.

In de bollenschuur zijn nog manden, een hijsinstallatie, een sorteermachine en een ingebouwde weegschaal ("Jan Molenschot en Zn Breda, max 250 kg") bewaard gebleven. Ook is nog een brandblusser uit de bouwtijd aanwezig. De schuur grenst aan bollenland, met nog enige andere verspreid liggende gebouwen, waaronder kassen en een tot woning omgebouwde andere bollenschuur.