Datum: 01-07-2022 - 01:36
18
sep
'13

Zoekt u nog woon- of werkruimte, het hoofdgebouw van St. Bavo staat te koop.

Wat achter de schermen al een tijdje door de directie van de Rivierduinen getracht is te verkopen wordt nu officieel via een makelaar DTZ Zadelhof in de verkoop gedaan, het hoofdgebouw van St. Bavo. Het monumentale gebouw staat te koop voor € 936.000 en heeft een oppervlakte van 5689 m²....

Tekst website DTZ Zadelhof:
St. Bavo complex is een voormalig klooster/dienstgebouw met kapel, het is het laatste grote werk van architect P.J. Bekkers, hij overleed in 1918, waarna zijn zoon Jos zijn werk heeft voltooid (de bouw is gestart in 1913).

Het St. Bavo-gebouw en de kapel zijn momenteel eigendom van de Stichting Rivierduinen. Het voorgedeelte van het hoofdgebouw, dat pas een paar jaar geleden aan de binnenzijde is gerenoveerd, was in gebruik als receptie en kantoorruimte. De kapel werd zowel gebruikt door Stichting Rivierduinen als incidenteel voor huwelijken en begrafenissen van buitenaf. Het achtergedeelte was in gebruik als verblijf voor de clienten, deze dient gerenoveerd te worden. Het gebouw is op dit moment niet in gebruik.

Doordat het complex belangrijk is voor de geschiedenis en ontwikkeling van Noordwijkerhout, heeft het een algemeen cultuurhistorisch belang. Ook de samenhang van de bouwonderdelen, het mooie interieur en de voor die tijd karakteristieke overgangsarchitectuur, dragen hier aan bij. Het complex kreeg de naam van Bavo omdat dit zowel de beschermheilige is van Gent als van Haarlem.

De oorspronkelijke symmetrische indeling van het klooster en de kapel is in grote lijnen gehandhaafd maar het interieur is grotendeels gemoderniseerd. De vestibule bij de entree heeft een marmeren vloer en koepelgewelven opmarmeren kolommen met hardstenen fantasiekapitelen en geprofileerde kroonlijsten geïnspireerd op Oosterse voorbeelden. Eenvoudige houten trap tot aan de zolder.

Het interieur van de kapel wordt geleed door rondbogen en gedomineerd door de grote vieringskoepel. Pilasters met kleurig geschilderde kapitelen.