Datum: 16-02-2020 - 20:54
16
sep
'13

Leerlingen Teylingen College bezoeken Hirado Japan(dagboek 5-terug naar huis-foto's-filmpje)

Alweer voor de tweede keer op rij vertrokken donderdag 5 september een groep van 12 leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst naar Hirado, de zustergemeente van Noordwijkerhout in Japan. Bon houdt op de hoogte van de belevenissen en foto's aldaar in het verre oosten...

Dagboek deel 5: laatste dag
Terwijl in het noorden een tyfoon over Japan trekt, blijft het met 29 graden warm in Hirado. Het weekend is in de gastgezinnen doorgebracht. De gastouders hebben er alles aan gedaan om het de leerlingen naar de zin te maken. Excursies naar Sasebo of naar Nagasaki, spelletjes, eten, etc. De leraren van Leeuwenhorst hebben de gelegenheid aangegrepen om een bezoek te brengen aan het Peace Park in Nagasaki. De plaats waar de bom indertijd viel. Een indrukwekkende ervaring.

Vandaag maandag is het de laatste dag dat de leerlingen van Leeuwenhorst in Hirado verblijven. Morgen zullen zij in alle vroegte per bus naar Fukuoka Airport vertrekken om de lange terugreis naar Noordwijkerhout aan te vangen. De dag begon om 09.00 uur met een Zen meditatie. Een bijzondere ervaring, die nog meer bijzonder was, omdat de priester die de meditatieles gaf, speciaal voor hen vanuit Kyoto naar Hirado was gereisd. (800 km!). Daarna volgde een ontspannen theeceremonie in de tempel. Hoe Japans wil je het hebben. Dit was de eerste keer dat dit onderdeel in het programma was opgenomen, dankzij de jarenlange relatie met de familie van de priester van de tempel. Het lijdt geen twijfel, dat de Zen meditatie onderdeel zal blijven uitmaken van het programma.

Vervolgens werden de voorbereidingen getroffen voor de final presentations. In gemengde Japans-Nederlandse groepjes keken zij terug op de week en verwerkten alles in hun presentaties. Onderdeel van de presentatie is het lied Hana-wa Saku (filmpje). Het lied, waar de leerlingen eerder deze week mee kennis maakten en zich nu eigen hebben gemaakt. Het lied is geschreven ter herdenking van de slachtoffers en de nabestaanden van de aardbeving en de tsunami.

De leerlingen van Leeuwenhorst verwerkten in hun presentaties de verschillen tussen de culturen en de ervaringen die zij de afgelopen dagen met elkaar hebben opgedaan, zoals de Zen meditatie en de clubactiviteiten. Na de presentaties was er de maaltijd verzorgd door de gastouders en was het tijd om afscheid te nemen. Het waren 12 bijzondere, leerzame en fijne dagen. In maart volgend jaar volgt het tegenbezoek in Noordwijkerhout.

Dagboek deel 4: Kimonoles


Dagboek deel 3: Japanse les

Dagboek deel 2: kennismaking op school.

Dagboek deel 1: Het vertrek.

Foto's en filmpje PR.