Datum: 25-02-2020 - 01:13
13
sep
'13

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (dagboek-3)

Alweer voor de tweede keer op rij vertrokken donderdag 5 september een groep van 12 leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst naar Hirado, de zustergemeente van Noordwijkerhout in Japan. Bon houdt op de hoogte van de belevenissen en foto's aldaar in het verre oosten...

Dagboek deel 3: Japanse les
Woensdag ging de rit wederom naar de Hokusho Agricultural Highschool. Er werd een bezoek gebracht aan de rijstvelden, de theeplantages, aan de koeien, de kippen en aan de konijnen en marmotten. Een mooie school met grote landerijen en vele opleidingsmogelijkheden. De leerlingen van Leeuwenhorst werden op een leuke manier geïnformeerd over de mogelijkheden van de school en aan het eind van de tour kregen zij een rijstbal van eigen gekweekte rijst.

In de middag stond biotechnologie op het programma. In een (te) warm lokaal (het is hier nog steeds 30+ graden) kregen zij les over hydrocultuur. Na deze lessen stonden typisch Japanse clubactiviteiten op het programma. Sumoworstelen en Kyodo, het Japanse boogschieten. Over Sumo bestaan zeer uiteenlopende meningen en er werd dan ook levendig over gediscussieerd. Het boogschieten was zeer imposant om te zien. Na de demonstratie mochten de leerlingen zelf ervaren hoe het is om de twee meter hoge boog aan te spannen.

Op donderdagochtend woonden de leerlingen Japanse lessen bij. Gewoon om te ervaren hoe dat is. Na de lunch werden de leerlingen opgewacht door drie enthousiaste Japanse leraren. Deze hadden een spel bedacht, het zelf gespeeld en nu was het de taak van de Nederlandse en Japanse leerlingen om hetzelfde te doen. Dat leverde een bijzonder gezellige, leerzame middag op. De vrolijkheid was tot diep in de gangen van de anders zo stille Yukokan Highschool te horen.

De uitwisseling verloopt tot nu toe zeer voorspoedig. De contacten tussen de leerlingen onderling verlopen prettig en worden steeds intensiever. De bezoeken leveren soms ook verrassingen op. Zo zagen we in de ontvangstruimte van de burgemeester tusen alle prachtige Aziatische spullen ineens het scheidsrechterstenue hangen, dat Pieter Vink hem jaren geleden had geschonken. Bij de foto's ook een tweetal artikelen, die de afgelopen dagen in de plaatselijke pers zijn verschenen.

Wordt vervolgd hier op BON.

Dagboek deel 2: kennismaking op school.

Dagboek deel 1: Het vertrek.

Foto's PR

{gallery}4130{/gallery}