Datum: 29-02-2020 - 05:51
11
sep
'13

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (dagboek-2)

Alweer voor de tweede keer op rij vertrokken donderdag 5 september een groep van 12 leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst naar Hirado, de zustergemeente van Noordwijkerhout in Japan. Bon houdt op de hoogte van de belevenissen en foto's aldaar in het verre oosten...

Dagboek deel 2: kennismaking op school.
Na de openingsceremonies en kennismakingsactiviteiten stonden vandaag de eerste lessen op het programma. De leerlingen van Leeuwenhorst bezochten samen met hun Japanse "maatje" achtereenvolgens een muziekles, een kookles en een drumles. Tijdens de muziekles oefenden zij het refrein van een song, gecomponeerd ter herdenking van de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami. Later op de dag zongen zij dit lied, samen met 200 leerlingen van Hirado Highschool, begeleid door het schoolorkest.

De kookles leverden heerlijke Japanse "sweets" op, door de Japanse en Nederlandse leerlingen samen gemaakt. De ingrediënten waren onder andere rijst, bonenpasta, suiker, maanzaad, sesamzaad en zeewier. De drumles was een enerverende ervaring. Tot ver buiten de school waren de verrichtingen van de leerlingen te volgen.

's Middags bezochten zij de clubactiviteiten van scholen. Boogschieten, Kendo, voetbal, honkbal, volleybal, enz. Sport wordt in Japan, in tegenstelling tot Nederland, in schoolverband beoefend en niet in clubverband. Direct aansluitend aan de volle schooldag gaan de Japanse leerlingen naar hun sportactiviteit. En dat 7 dagen per week!

Naast het schoolprogramma doen de leerlingen de meest uiteenlopende, maar allemaal fantastische ervaringen op. Zij verblijven bij de Japanse families thuis en beleven daar hoe het dagelijkse leven in Japan er uit ziet. De relaties tussen de Nederlandse en Japanse leerlingen groeit met de dag. Dat geldt ook voor de communicatie. Wat aanvankelijk moeizaam verliep, zie je nu met sprongen vooruit gaan. Communiceren kun je tenslotte ook op meer manieren, dan enkel met woorden.

Dinsdag werd gestart met kalligrafeer-lessen. Het Japanse schrift is kunst. Het schrijven (of tekenen) van Japanse tekens vereist grote concentratie en vaardigheid. De Nederlandse leerlingen maakten prachtige banners met daarop hun naam of bevlogen teksten over liefde  en vriendschap. Na de lunch volgden de Japanse lessen. Op deskundige wijze werden de leerlingen van Leeuwenhorst een heel klein beetje ingewijd in de geheimen van de Japanse taal. 

Daarna volgde de ontvangst door burgemeester Kuroda op het gemeentehuis. Geerte en Guus spraken op professionele wijze hun dank uit aan de burgemeester en de gastouders van Hirado. Na de officiële ontvangst was er gelegenheid om foto's te maken in de imposante raadszaal. In de avond vertrok iedereen naar hun gastgezin. Morgen staat het vervolg van het bezoek aan de Agricultural School op het programma. Wordt vervolgd hier op BON.

Dagboek deel 1: Het vertrek.

Foto's PR