Datum: 02-07-2020 - 15:11
10
sep
'13

Expositie Munnekeweij in het kader van campagneweek DementieEnDan.

Dinsdagochtend is er een nieuwe expositie van kunstwerken gestart in de gangen van Munnekeweij. In het kader van de campagneweek DementieEnDan heeft Munnekeweij Mw. Willemien Bellaart bereid gevonden, te exposeren met kunstwerken gemaakt door mensen met dementie...

De schilderijen zijn gemaakt door participanten van het Odensehuis in Amsterdam, de expositie zal te bewonderen zijn tot medio oktober.

Foto's redactie BON staan in de fotogalerij.

De ontdekkingsreis naar onvermoede kwaliteiten.
Mensen met geheugenverlies botsen de hele dag tegen zaken aan die hen confronteren met het haperen van het geheugen. Bij het schilderen heb je dat deel van de hersenen niet nodig. Als je in het creatieve deel van de hersenen weet door te dringen door te gaan schilderen, muziek te maken of b.v. poëzie  te schrijven opent zich een schatkamer aan prachtige ideeën, onvermoede talenten worden zichtbaar.

Al werkend merk je dat het een gunstige uitwerking op mensen heeft. Er wordt weer gelachen, gezongen en iedereen is zeer actief betrokken bij dit scheppingsproces. Wij hebben gewerkt met een kunstenaarskwaliteit acrylverf op grote doeken zodat iedereen gestimuleerd werd om grote bewegingen te maken. Natuurlijk best griezelig als je nog nooit geschilderd hebt, maar als je de drempel over bent, merk je hoe heerlijk het is om lekker groot te werken.

Onontbeerlijk was de hulp van familie of andere mantelzorgers die hielpen met het aanreiken van de verf of het uitspoelen van de kwasten. Ook zij beleefden heel veel plezier aan dit project. Zij voelden zich nauw erbij betrokken en ontdekten dat het op deze manier heel leuk was om een paar uur op deze manier aan de gang te gaan. Elk schilderproject is iedere keer weer een hartverwarmende ervaring.

Willemien Bellaart begeleidde dit project. Zij is beeldend kunstenaar en docent beeldende vorming. Zij geeft workshops schilderen en houdt lezingen over het maken van kunst met mensen met geheugenverlies. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
1.  Toneelspel geschilderd door Shireen
2.  My leaking brain geschilderd door Robert
3.  Staketsels geschilderd door Frans
4.  Stilleven van Flevo
5.  Lekker geschilderd geschilderd door Mary
6.  Tafelkleed geschilderd door Josefine
7.  Vogels geschilderd door Frans
8.  Woeste zee geschilderd door Janine
9.  Paardjes in de wei geschilderd door Greetje
10. Vogels in de tuin geschilderd door Josefine