01
aug
'13

Waarschuwing blauwalg Oosterduinsemeer.

Met ingang van vandaag 1 augustus is er in verband met de aanwezigheid van blauwwier (blauwalg) in het Oosterduinsemeer (Comomeer) een waarschuwing voor het meer uitgegaan. De samenwerkende organisaties van Zwemwater.nl heeft de waterkwaliteit gemeten....

bij het strand van de surfschool (Zuidoever) en bij de camping aan het meer (Noordwestoever). Men constateerden op beide plaatsen de aanwezigheid van blauwalg en dat kan huidirritatie en maag-/darmklachten opleveren.

Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. U mag er wel zwemmen, u moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei). Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt uitgelegd waarom er een waarschuwing is gegeven. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen.

Sommige mensen kunnen na het zwemmen in natuurwater bepaalde gezondheidsklachten krijgen. Veelvoorkomende klachten zijn allergische reacties, (zwemmers)jeuk, hoofdpijn, misselijkheid, braken, maagkramp, koorts of diarree. De oorzaak voor deze klachten kan liggen in wieren, bepaalde planten, rupsen of bacteriën die voorkomen in of vlakbij het water. Blauw- en roodwieren en botulisme 'zijn bekende veroorzakers van klachten, maar ook ontlasting bevat bacteriën die voor mensen schadelijk zijn.

Het is onverstandig natuurwater in te slikken. Direct na het zwemmen douchen en goed afdrogen verkleinen de kans op huidirritatie. Ga direct naar de huisarts als er gezondheidsklachten optreden na het zwemmen. Zwemwater.nl informeert over de hygiëne en veiligheid van buitenzwemplekken. Zwemplekken die zijn aangewezen en onderzocht door de provincies, de omgevingsdiensten, de waterschappen en Rijkswaterstaat.