21
jul
'13

Juf Nelleke neemt afscheid, maar gelukkig toch ook weer niet.

In 1969 behaalde Nelleke van der Weiden haar onderwijsacte en begon ze haar loopbaan als juf Nelleke in Noordwijk. Nu 44 jaar later heeft ze de afgelopen week voor de laatste keer voor de klas gestaan op de Regenboogschool. In augustus bereikt Nelleke haar pension gerechtigde leeftijd...

en wil ze haar stokje voor de klas overgeven aan de jongere generatie. Echt helemaal stoppen kan juf Nelleke toch niet helemaal, daarvoor vindt ze het onderwijs geven veel te leuk. In het nieuwe schooljaar gaat ze als vrijwilliger aan de slag op de Regenboogschool, ze gaat dan kinderen die dat nodig hebben individueel begeleiden als remedial teacher.

Na de start als juf in Noordwijk solliciteerde Nelleke op een baan in Noordwijkerhout. Ze werd aangenomen door de gemeente Noordwijkerhout met zijn toenmalige burgemeester Bosma. In Noordwijkerhout hadden een aantal ouders het plan opgevat om een openbare school  te gaan starten. De gemeente werkte daar aan mee en nam Bert Voorn als directeur en leerkracht van de nieuwe Regenboogschool aan. Samen met Nelleke, die als eerste leerkracht werd aangenomen, startte ze de openbare school in 1974.

Het onderwijs op deze nieuwe school werd gebaseerd op het Jenaplan. In het eerste jaar heeft de nieuwe school gebruikte gemaakt van twee lokalen op de voormalige huishoudschool in de Duindoornstraat. Bert deed groep 5 en 6 en Nelleke gaf les aan groep 3 en 4, het leuke hiervan is dat Nelleke na al die jaren van wisselingen nu haar laatste jaren voor de klas weer voor groep 3 en 4 staat.

 

Twee jaar later kreeg de Regenboogschool een eigen locatie aan de Van Iersellaan en vijf jaar geleden werd het echt tijd voor een nieuwe school en die prachtige school staat op de Van der Weijdenlaan.  In de 39 jaar dat Nelleke voor de Regenboog werkte heeft ze vele functies fulltime en parttime gehad. In de eerste jaren stond ze voor de klas en in de jaren dat ze zelf kinderen kreeg viel ze in bij ziekte of adv van collega’s. Toen haar kinderen groter werden ging ze weer vast werken en gaf ze onder andere handvaardigheidslessen en was ze ook actief als remedial teacher.

In al die jaren heeft juf Nelleke altijd met heel veel plezier gewerkt en daarom kan ze ook nog niet echt stoppen. De grote drijfveer van Nelleke is dat ze de kinderen in al die jaren graag iets wilde bijbrengen, zowel op leergebied als ontwikkeling als mens. Eruit halen wat erin zit is haar motto.

De grootste verandering die ze gezien heeft in al die jaren is het leerlingvolgsysteem dat gearchiveerd moet worden, zodat er een nog warmere overdracht kan plaatsvinden. Maar ook dat elke leerkracht nog beter zicht heeft op datgene wat het kind nodig heeft, om nog beter te kunnen leren zowel op cognitief als op sociaal gebied.

Een officieel afscheid van de klas wilde Nelleke niet, maar ze nam afgelopen dagen wel afscheid van haar klas en kreeg ze van de kinderen een eigen gemaakt kunstwerk. Nelleke is toch nog door haar collega’s in het zonnetje gezet met een liedje, een hapje en een drankje. Tijdens het etentje kreeg ze ook nog een nieuwe schildersezel cadeau van haar collega’s. Nelleke staat bekend om haar veelzijdige creativiteit, ze heeft in al die jaren veel logo’s, diploma’s en tekeningen ontworpen en gemaakt voor de Regenboogschool. Maar ook in menige woning en gebouw in Noordwijkerhout (bv in de Munnekeweij) hangt of staat een echte “Nelleke”.

Nelleke wil dit nog graag even kwijt: "Ik neem ook geen echt afscheid omdat de school volgend jaar 40 jaar bestaat en ik daar dan ook deel van wil uitmaken en ik me nog steeds wil inzetten voor MIJN school de Regenboog". Dus ondanks de pensionering zal Nelleke het niet veel rustiger aan gaan doen, maar ja dat zit gewoon niet in de aard van deze creatieve juf.

Foto’s redactie BON, van de laatste dag van juf Nelleke tussen haar kinderen.