Datum: 27-09-2021 - 14:41
21
jun
'13

Record aantal Leeuwenhorst leerlingen leggen met succes Goethe examen af.

“Wij als school zijn bijzonder blij met leerlingen die iets extra willen doen” zegt sectordirecteur Cees Slats van het Teylingen College Leeuwenhorst aan het begin van zijn toespraak. Bijna negentig geslaagde kandidaten uit de 3e en 5e klassen hebben zich samen met hun trotse ouders,...

oma’s en opa’s, zusjes en broertjes voor de uitreiking van het Goethe certificaat verzameld. “Een groot compliment voor jullie inzet en voor dit fantastische resultaat” vervolgt hij. Projectcoördinator en docent Duits Frank Schmermbeck vult even later tevreden aan: ”Leuk om te zien dat er elk jaar meer leerlingen zijn die door hun deelname het belang van een extra taalcertificaat onderstrepen.”

Behalve het Goethe certificaat voor het vak Duits, kunnen leerlingen op Leeuwenhorst ook voor de vakken Frans en Engels en Spaans taalcertificaten behalen. Dit vereist wel een extra inspanning, want de voorbereiding vindt meestal ’s middags tijdens de vrije uren van de leerlingen plaats.

In de hal van de school hebben zich afgelopen donderdagmiddag in totaal 77 geslaagde kandidaten uit de derde klassen vmbo, havo en vwo en 10 uit 5vwo verzameld om de feestelijke bijeenkomst bij te wonen.

Al sinds 2007 biedt Leeuwenhorst aan leerlingen uit de boven- en onderbouwklassen de mogelijkheid het Goethe certificaat te behalen. In samenwerking met het Goethe Instituut Amsterdam, dé instelling ter bevordering van de Duitse taal en cultuur in Nederland, werden de leerlingen ook dit jaar tijdens verschillende trainingsmiddagen door de docenten Susanne Dertwinkel, Reni van Kan, Frank Schmermbeck en taalassistente Laura Hoff op het taalexamen voorbereid.

En met succes: op de Goethe certificaten van de meeste deelnemers staat als eindcijfer minimaal een gut en bij 36 leerlingen zelfs het hoogst haalbare resultaat: sehr gut. “Niet alleen vanmiddag bij de uitreiking van de certificaten is de opkomst groot maar ook tijdens de trainingen waren de leerlingen op alle dagen enthousiast en zeer geconcentreerd aan het werk” onderstreept Schmermbeck de basis van dit succes.

“Ik heb nog getwijfeld of ik mee zou doen en nu sta ik hier met mijn certificaat” zegt een leerling uit 3 vwo lachend nadat hij hoort dat hij het hoogst mogelijke  cijfer heeft behaald. En een ander vult aan: “Ik raad het iedereen aan om mee te doen. Het is leuk en je leert er ook nog wat van voor de gewone lessen Duits op school.”