Datum: 06-10-2022 - 16:35
24
apr
'13

Inbrekende Roemenen, ook in hoger beroep vijf jaar cel geëist.

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep celstraffen van 5 jaar en 28 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist tegen twee Roemenen die worden verdacht van een groot aantal woninginbraken in o.a. Noordwijkerhout, deze zijn gepleegd...

in de periode februari tot en met mei 2011.

De twee horen bij een grotere groep die meer dan 25 woninginbraken pleegde in wisselende samenstelling. De inbraken werden onder meer gepleegd in St. Pancras, Ijmuiden, Noordwijkerhout, Heemstede, Haarlem, Amstelveen, Santpoort, Amsterdam, Katwijk, Heerhugowaard en Den Oever.

De advocaat-generaal is van mening dat alleen celstraffen van aanzienlijke duur recht doen aan de ernst van de feiten. "Verdachten hebben zich aan een groot aantal inbraken in woningen schuldig gemaakt. Dat zulke feiten gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in het eigen huis veroorzaken is duidelijk. Velen zijn gedupeerd door de inbraken. Spullen, soms waardevol, soms emotioneel van grote betekenis, zijn meegenomen.

Veel van de gestolen spullen zijn niet teruggevonden en zullen naar verwachting niet teruggevonden worden. Ze werden of in Nederland verkocht of weggegeven of werden naar Roemenie verstuurd of gebracht. Het vervangen van gestolen pasjes en papieren kost tijd, geld en moeite. Verdachten maakten zich in periodes op vrijwel dagelijkse basis schuldig aan (pogingen tot) woninginbraak. Het lijkt erop alsof ze speciaal voor dat doel naar Nederland zijn gekomen", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachten conform eis van de officier van justitie tot 5 en 3 jaar cel. Verdachten stelden hoger beroep in. De medeverdachten werden veroordeeld tot 32 maanden, 24 maanden, 3 en 2 maanden celstraf. Eén verdachte werd vrijgesproken. Deze uitspraken zijn deels onherroepelijk. Uitspraak op 6 juni as.