Datum: 25-01-2022 - 15:11
15
apr
'13

Massale slachting bij paddentrek.

De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De paddentrek vindt plaats in de periode eind februari tot april. De combinatie van temperatuur (minimaal 6°C) en luchtvochtigheid...

zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie zich in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken. Bij grote populaties kan dit om duizenden dieren per nacht gaan! In onze regio lopen er padden en kikkers vlak op de wegen bij de duinen, de Duinweg, Duindamseweg, Randweg, Kapelleboslaan en de Vogelaarsdreef. Op de Kapelleboslaan en Vogelaarsdreef lopen de meeste en daar hebben ze tunneltjes voor gegraven.

Door het extreme winterweer van dit jaar is de paddentrek dan ook extreem laat op gang gekomen. Dit had eigenlijk één van de laatste weekenden moeten zijn. Afgelopen zaterdagavond was het voor het eerst dat het weer goed was voor de padden, het was vochtig en de temperatuur was boven de 6 graden. Duizenden padden en kikkers zijn tegelijk begonnen aan de trek om aan de andere kant van de weg te gaan paren. 

Voor zover bekend bij de redactie van Blik Op Noordwijk was dit weekend de ergste in 40 jaar, honderden padden zijn in die nacht en ook nog eens op zondag doodgereden. Er liepen soms wel 4 of 5 padden op een vierkante meter en de kans is dan erg groot om door een auto of motor dood te worden gereden. Een aantal jaren geleden zijn op de Kapelleboslaan en Vogelaarsdreef tunneltjes gemaakt voor de padden maar ook daar was het nu een massaslachting. De automobilisten valt weinig te verwijten, die weten gewoonweg niet dat het paartijd is van de kikkers en padden.

De gemeente Noordwijk gaat maandag in overleg met Staatsbosbeheer om te kijken wat men nu nog kan gaan doen om de schade te beperken.
Foto's Blik Op Noordwijk.