Datum: 17-10-2021 - 21:27
08
apr
'13

Opening schoolproject "Beeldige Kunst in de natuur" op de Regenboog.

Vanmorgen was de aftrap van het schoolproject "Beeldige Kunst in de natuur" op de Regenboog in Noordwijkerhout. Carver Joost v.d. Voort maakt van een boom uit het Leeuwenhorstbos een prachtige Tiki. Het schoolproject staat in het teken van ruimtelijk werken met water,...

aarde, lucht en vuur. We krijgen daarbij hulp van mensen die “Kunst in Duin” maken: Rob van Leeuwen, Cora Schram en boswachter Mark Kras. Alle kinderen gaan een ochtend in het duin aan de slag met de materialen die ze daar vinden. Op school wordt er ook een workshop gegeven.

Groep 1/2 gaat met het thema ‘lucht’ aan de slag. Zij gaan insectenvleugels maken. Groep 3/4 gaat met het thema ‘water’ aan de slag en zij gaan met de gevonden materialen uit duin en van het strand een kunstwerk maken .

Groep 5/ 6 heeft ‘aarde’ als thema en maakt een wandeling langs de kunstwerken met de kunstenaars en verzamelt materialen die op school verwerkt worden. Groep 7/8 gaat met alle 4 de elementen aan de slag.

Om deze mensen te kunnen inhuren is er een subsidie aangevraagd bij fonds 1818. Inmiddels hebben wij hier een positief bericht op ontvangen!

Foto's Regenboogschool.

Wat is een Tiki?
Een tiki is een groot houten of stenen beeld van een mens. Origineel komen deze beelden voor in de polynesische eilanden in de Grote Oceaan. Van Hawaii tot Nieuw Zeeland en Paaseiland. Bij de Maories, de originele bewoners van Nieuw Zeeland, betekend Tiki de eerste man. De beelden worden onder andere gebruikt om voorouders te eren. De volkeren van deze eilanden geloofde dat de ziel van de mens in het hoofd leeft, vandaar dat de Tiki-beelden grote hoofden of alleen maar een hoofd hebben. De beelden werden ook gebruikt om de grenzen van heilige of belangrijke gebieden aan te geven.

In 1930 waren er in Amerika enkele restaurant eigenaren die ook op de polynesische eilanden geweest waren. Zij gebruikte deze beelden in hun restaurant. Na de 2e Wereld Oorlog kwamen de Amerikaanse soldaten terug uit de pacific met souvenirs en verhalen over de eilanden en ook de Tiki's. Rond deze tijd werd ook het reizen per vliegtuig populair en betaalbaar. Hawaii werd een Amerikaanse staat en eigenlijk werd alles wat tropisch was populair en gewild in Amerika. Dit duurde tot eind jaren 70.

In de jaren negentig was er een herleving van deze Tiki cultuur. Meerdere boeken over de tiki cultuur werden uitgegeven. Mensen gingen ook tik artikelen verzamelen en er werden meerdere happenings georganiseerd. Dit gebeurde vooral in Zuid California. Dit was ook de plek waar ik, Joost, in aanraking kwam met de Tiki's. Als kunstenaar en surfer sprak hem de Tiki's erg aan, voor hem kwamen deze twee in de Tiki bij elkaar. Sindsdien maakt Joost in zijn atelier tiki's. Om de beelden te maken gebruikt hij een kettingzaag beitels en schuurmachines.