Datum: 29-09-2020 - 20:00
05
apr
'13

Een column van Coby Bouwmeester-van Duijn, "Kroningsfeest Koningin Beatrix".

Regelmatig geeft Blik Op NWH, Noordwijkerhouters de kans om als columnist hun "Blik Op ons dorp" te beschrijven in een column. De volgende columnisten zijn u al voorgegaan, Siem Nulkes, Alfons Morssink en Aart de Jong. Dit keer is er een column van mevrouw Coby Bouwmeester-van Duijn...


U kunt de andere columns teruglezen, klik hier.

Column geschreven door Coby Bouwmeester-van Duijn:

"Kroningsfeest koninging Beatrix"


Toen ik in de 50’er jaren mijn man leerde kennen, vertelde mijn schoonmoeder altijd vol trots dat mijn man in dezelfde week geboren is als prinses Beatrix. Van de gemeente Noordwijkerhout kregen mijn schoonouders een taart aangeboden en dat was in die tijd 1938 een bijzondere en welkome traktatie. 42 jaar later toen Beatrix op de troon kwam mocht iedere gemeente 2 afgevaardigden naar Amsterdam sturen om de kroning van dichtbij mee te maken en wij (mijn man en ik) waren de gelukkigen.

De wethouders kwam langs om te kijken of wij wel aan de strenge regels voldeden en gelukkig deden we dat. Wij mochten namens Noordwijkerhout naar de kroning. We hadden natuurlijk hoge verwachtingen van zo’n belangrijke dag en op ons paasbest en met goede zin werden we met bussen naar Amsterdam gebracht. Daar aangekomen bleek al snel dat het goed mis was in Amsterdam. Rookbommen, veel oproer en overal ME mensen gaven niet de feestelijkheid die wij verwacht hadden. Al snel voelden we ons niet veilig meer. Onder begeleiding van politie te paard en de ME liepen we naar de Dam. Daar wilde prinses Juliana haar dochter als onze nieuwe koningin Beatrix voorstellen. De stilte die zij daarvoor vroeg was onmogelijk.

Om het rumoer van de relschoppers te overstemmen werd aan ons gevraagd om luid te juichen. Ik heb het toen en ervaar het nu nog steeds als heel jammer dat het niet is gelukt er een feest van te maken. Dat wat een groot feest had kunnen zijn is door al die oproer te niet gedaan. Daarom hoop ik van harte voor ons nieuwe koningspaar dat iedereen er met de kroning op 30 april één groot Oranjefeest van maakt.

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima ik wens jullie veel geluk en voorspoed en een mooie feestelijke dag toe. Ik ben die dag niet in Amsterdam maar in Noordwijkerhout voor de televisie om niets van de kroning te missen.

Mevr. C. Bouwmeester-van Duijn.