Datum: 30-05-2020 - 23:58
03
apr
'13

Benefietdiner bij Restaurant Willemse 1930, opbrengst is voor "Team Margriet tegen ALS".

De echtgenoot en de zonen van de 31 januari overleden Margriet van Dam zijn een sponsoractie gestart onder de naam "Team Margriet tegen ALS". Bloemsier-kunstenares Margriet van Dam leed aan deze ziekte die binnen gemiddeld drie jaar alle spierfuncties van een patiënt uitschakelt...

In Nederland lijden er ongeveer 1500 mensen aan deze ziekte en jaarlijks gaan er 500 mensen aan dood. Over de oorzaak is nog niets bekend en ook over de bestrijding ervan niet.

ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Door ALS sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en onderste deel van de hersenen af. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. ALS leidt tot toenemende zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp. Zwakte van de ademhalingsspieren is vaak de oorzaak van overlijden. Er bestaat geen behandeling of medicijn, waardoor de gemiddelde levensverwachting van een ALS patiënt slechts drie jaar is.

Samen trappen we ALS de wereld uit
Tour du ALS is een evenement waar fietsers geld bijeen fietsen om zodoende een bijdrage te leveren aan de zoektocht naar de oorzaak van ALS. Dit met als doel een mogelijkheid te scheppen om medicijnen en/of een behandelmethode te ontwikkelen om de vreselijke terminale ziekte te kunnen bestrijden. Op één dag gaan we, vanaf 2012 ieder jaar weer, al fietsend een ongekende uitdaging aan die bijna onmogelijk lijkt. Bijna…., want toch lukt het velen telkens weer hun grenzen te verleggen en toch te volharden in de sportieve strijd. Tour du ALS organiseert op 7 juni 2013 de 2e editie van haar jaarlijkse buitenlandse fietsbeklimming, deze keer de Mont Ventoux.

Team MARGRIET - opgezet door familie van Dam - is deelnemer aan deze, niet te onderschatten tocht en bestaat uit 20 fietsers. Behalve vader Kees en zijn 4 zoons fietsen een paar zwagers, neven en nichten en nog vrienden van de zoons in de groep mee. Een aantal fietsen en diverse accessoires zijn door sponsors beschikbaar gesteld, en de eerste trainingsritten zijn gedaan. Omdat het de bedoeling is, dat ieder € 1500,00 aan sponsorgeld meeneemt, zullen er dit voorjaar door Team MARGRIET diverse acties op touw gezet worden. Zoals bijv. een "benefiet-diner-avond". Twee restaurants, t.w. Nexxt in Lisse en Willemse 1930 in Noordwijkerhout, hebben zich samen met een aantal leveranciers en koks belangeloos bereid gesteld voor een benefiet-diner. De opbrengst van deze  avonden komt dus geheel ten goede aan stichting ALS. Inmiddels is de benefiet-diner-avond in restaurant Nexxt in Lisse een grandioos succes geworden met 108 enthousiaste en zeer tevreden gasten.

Op 10 april staat het volgende benefiet-diner bij Restaurant Willemse 1930 gepland. Er zal een smakelijk 3-gangen diner worden geserveerd, inclusief een wijn arrangement en koffie, waarvoor € 60,00 p.p. als bijdrage wordt gevraagd. U kunt zich nog aanmelden bij Kees van Dam tel: 06-12089858.

Er is ook een bollenpakket samengesteld voor de verkoop, waarvoor diverse kwekers bollen hebben toegezegd, en waarover o.a. op Facebook later meer info volgt. Daarnaast zullen er acties georganiseerd worden tijdens de opbouwdagen van het Bloemencorso - waarvoor Margriet van Dam een aantal jaren hoofdontwerpster is geweest - en ook in Noordwijkerhout, wat haar woonplaats was. Meerdere activiteiten, waar diverse mensen uit de familie- en vriendenkring enthousiast bij betrokken zijn, staan op stapel en worden nog verder uitgewerkt. Om zo met z’n allen bezig te zijn in de geest van Margriet en te zien, dat zoveel mensen daar ook positief op reageren, geeft alle betrokkenen en vooral het gezin van Dam een erg goed gevoel. Voor meer informatie zie ook de website van Team Margriet Tegen ALS en Facebook. Ook kunt u een kijkje nemen op de websites van Stichting ALS en Stichting Tour du ALS.