Datum: 04-02-2023 - 15:46
02
mrt
'13

Zorgwekkende toename aantal woninginbraken in Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom.

Bij het presenteren van het jaarverslag veiligheidsbeeld 2012 van het politiedistrict Duin- en Bollenstreek, geeft politiechef Jos Tonino het grote punt van zorg aan: de flinke toename van het aantal woninginbraken. Over geheel 2012 is de stijging vooral in het gebied van team Bollen-Noord...

in Noordwijkerhout, Hillegom en Lisse te vinden. In deze dorpen stijgt het aantal woninginbraken van 381 in 2011 naar 487 in 2012. In Katwijk, Noordwijk en Teylingen daarin tegen, daalt het aantal inbraken vreemd genoeg. De zorgwekkende stijging is vooral gerealiseerd in het najaar en in de winter van 2012.

Deze trend zet zich helaas voort in januari 2013, waarbij er in Noordwijkerhout in deze maand het aantal inbraken al van 2 naar 8 is gestegen. De afgelopen dagen in februari is er ook al weer twee keer ingebroken op de Zilkerduinweg in De Zilk. Maar ook in alle andere dorpen van de Bollenstreek is in januari 2013 een flinke stijging waarneembaar.

Volgens de politie komt de sterke stijging door mobile banditisme. ‘Dat zijn groepen inbrekers die niet uit de regio komen. Ze rijden een dorp in, breken in en zijn weer weg,’ zegt politiechef Jos Tonino tijdens een persbijeenkomst van afgelopen vrijdag. Verdachten die zijn aangehouden kwamen niet uit de regio, daarom gaat de politie in de Bollenstreek uit van mobiel banditisme. Er is een speciaal team gestart dat zich richt op woninginbraken.

Een halt toeroepen aan de toename van het aantal woninginbraken heeft de hoogste prioriteit bij de politie, maar u kunt helpen: ziet u iets verdacht bel dan gewoon meteen 112. De politie zelf houdt al een tijdje regelmatig kentekencontroles. ‘We schrijven kentekens op van verdachte auto’s en halen deze auto’s van de weg als we ze tegenkomen bij controles,’ zegt Tonino. ‘Dan moet iemand een goede reden hebben om daar te rijden.’ Verder zet de politie in de Bollenstreek steeds vaker een helikopter in om inbrekers direct na een inbraak op te sporen.

Gemeenten moeten ook meer doen om inbraak te voorkomen, vindt Tonino: ‘Katwijk heeft een goed preventiebeleid, dat zie je terug in de cijfers. ’In Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom zou dat beter kunnen. Woningcorporaties kunnen bijvoorbeeld een actievere rol spelen bij preventie.’