Datum: 09-08-2020 - 10:22
18
feb
'13

Sloop van vier woningen maakten de weg vrij voor de N206.

Oké het is al even geleden maar in 1926 werd besloten tot de aanleg van de Provincialeweg de N206. De weg zou aangelegd worden langs de toen nog aan één kant bestaande bebouwing van Noordwijkerhout. De 2de wereldoorlog gooide roet in het eten en pas vlak na de oorlog...

werd een begin gemaakt met de aanleg van de N206.

In de Havenstraat (hoek Kerkstraat) moesten vier woningen worden afgebroken voor de nieuwe weg, op deze plek was de aanleg van een viaduct gepland. De bewoners moesten hun huis uit en verhuisden naar een nieuwe woning op de Koninginneweg. Het waren de gezinnen van Van de Berg (bijnaam: Vos), Elzakker, Marneth en Vermin die letterlijk hun stenen meenamen om in de Koninginneweg (naast het huis vd Hoorn schilders) een nieuw rijtje huizen te bouwen. Zo ging dat in die tijd, alle bruikbare onderdelen van de afgebroken huizen werden weer opnieuw gebruikt voor een nieuw te bouwen huis. Achter de woningen lag het land van bollenboer Van der Putten die ook moest verhuizen, hij kwam verderop in de Kerkstraat te zitten naast later Bowling Oostdam.

Na het afbreken van onder andere deze woningen, is men begonnen met het storten van het vele zand voor het ophogen en aanleg van de N206. Het duurde daarna nog heel wat jaartjes (1970) voor de weg echt werd aangelegd en er auto's overheen konden rijden. In de jaren zestig was "de dijk" een waar speelparadijs voor de jeugd van Noordwijkerhout.

Ook op deze "dijk" had rond 1967 Theo v.d. Berg zijn tentenkamp opgeslagen, dit gebeurde nadat hij was verwijderd uit ‘Rode pannenbuurt” in De Zilk die ook op de nominatie stond om afgebroken te worden. Hij kon bij zijn ouders vlakbij in de buurt, gebruik maken van de noodzakelijke voorzieningen.

Het was niet zo dat de aanleg van de N206 het dorp Noordwijkerhout in tweeën deelde, want de weg stond dus al vanaf 1926 gepland. Nee, het was de toenmalige pastoor van de Victorkerk die de nieuwe weg als een extra barrière zag voor nieuwe kerkgangers, want aan de andere kant van de weg ontstonden de Koninginneweg (buurt) en de "Jambuurt".  Hij drong er bij de gemeente op aan voor nieuwbouw aan zijn kant van de N206 en dat werden uiteindelijk de Victorwijken.

Tekst en foto's Peter Warmerdam en Aad van de Berg (Vos).

Foto van toen


Foto van nu


"De dijk"


Vijf generaties Familie van de Berg (bijnaam Vos)