Datum: 08-02-2023 - 17:08
25
jan
'13

Grazende schapen en zagend onderhoud in het Leeuwenhorstbos. (foto's)

In het bos van Nieuw Leeuwenhorst graast op dit moment de schaapskudde van herder Elzo Hoexum, het Zuid-Hollands Landschap zet de kudde in om de graslanden op natuurlijke wijze te beheren. In het begin van 2012 liep de kudde van herder Elzo Hoexum nog dwars door het dorp...

om van het bos van Nieuw Leeuwenhorst naar het Langeveld te lopen. Een leuk gezicht die ook nog eens leuke plaatjes en een filmpje opleverden. Medio februari/maart kunt u het schouwspel weer aanschouwen, we houden u op de hoogte.

Het Zuid-Hollands Landschap zet de kudde in om de graslanden op natuurlijke wijze te beheren. Schapen verspreiden via hun vacht en ontlasting allerlei zaden van bloemen en planten, wat goed is voor de natuurwaarden. Daarnaast past deze vorm van beheer uitstekend binnen het Nederlands cultuurgoed en is het fascinerend om het samenspel tussen herder, hond en schapen van dichtbij mee te maken.

De 250 Kempische heideschapen worden geleid door herder Elzo Hoexum en twee Duitse rashonden. In februari wordt de kudde wat kleiner, omdat in die periode de eerste lammetjes worden verwacht. De drachtige schapen zullen de groep verlaten, zodat de geboorte in een rustige omgeving kan plaatsvinden.

Hoewel het begrazen als beheersmaatregel centraal staat, is het natuurlijk bijzonder om zo’n grote kudde met herder en honden aan het werk te zien. Vanzelfsprekend vraagt dit veel training en geduld. U bent van harte welkom om dit schouwspel in het Leeuwenhorstbos te komen bekijken. Wij vragen u vriendelijk om uw hond aan de lijn te houden en de reguliere toegangsregels op te volgen.

 

Onderhoud bomen aan de Gooweg.
Aanstaande maandag start het Zuid-Hollands Landschap met het zagen van 69 bomen en het opkronen van een deel van de overgebleven bomen langs de Gooweg te Noordwijkerhout.

Hiermee wordt het bestaande bos uitgedund en vitaal gemaakt. De eiken die behouden blijven voor de toekomst krijgen zo meer ruimte om sterker en groter te worden. Daarnaast draagt het weghalen van de bomen bij aan de veiligheid. Sommige bomen kunnen namelijk een risico gaan opleveren voor de aanliggende weg. Het Zuid-Hollands Landschap haalt daarom de bomen tijdig weg.

De foto's zijn van herder Elzo Hoexum.