Datum: 21-03-2023 - 13:10
16
jan
'13

Jaap en Riet van Gijlswijk-van der Meij vieren 50-jarig huwelijksfeest.

Op 17 januari 1963 stapten Jaap (77) van Gijlswijk en Riet (74) van der Meij in het huwelijksbootje. Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum bracht burgemeester Goedhart het bruidspaar een bezoek. En ook toen was het een witte wereld, zoals het nu ook wintert...

Maar toen heel wat graadjes meer. De legendarische Elfstedentocht werd verreden, gewonnen door Reinier Paping. ‘We hebben dat wel kunnen zien op TV, omdat mijn werkgever Van Paridon ons een zwart-wit TV te leen gaf. Die TV is later wel met ons meeverhuisd’, grapt Jaap.

Het bruidspaar woonde toen in een tot woning verbouwde schuur aan de Kapelleboslaan. Bij het gereedkomen van de woningen in 1965 in Victor 1, betrokken ze een flat aan de Maandagse Wetering. Nu wonen ze alweer 15 jaar met veel plezier aan de Zeewinde. Ze verkeren beiden in goede gezondheid en genieten van de kinderen (2), kleinkinderen (2) en de diverse hobby’s. De viering van het gouden huwelijksfeest wordt nog even uitgesteld naar mei van dit jaar, als Riet 75 jaar wordt. “Dan vieren we een groot feest, met familie, vrienden en bekenden in Tespelduijn’, vertelt Riet.

Jaap is een geboren en getogen Noordwijkerhouter, Riet komt oorspronkelijk uit Sassenheim, waar het stel elkaar op een dansavond in het K.S.A. gebouw ontmoette. Jaap heeft 27 jaar in de bollen gewerkt bij Harry van Paridon, was 15 jaar werkzaam in de keuken van het Academisch Ziekenhuis in Leiden en promoveerde er zelfs tot kok. Zes jaar voordat hij met pensioen ging, werkt hij aan de Essopomp van Goldenberg aan de ’s Gravendamseweg. Riet heeft in het verleden de verzorging voor de kinderen en het huishouden op zich genomen en doet nu veel vrijwilligerswerk. Met name in Puyckendam, waar beiden veel komen, ook om mee te doen aan de activiteiten en Jaap een biljartje kan leggen. “Want stilzitten is er niet bij”, en dat is algemeen bekend.

 

Prosser Jaap Stekel:
Jaap van Gijlswijk is in feite een Noordwijkerhouts publiek figuur. Bekend op vele fronten, zoals bij ODI, waarvan hij 60 jaar lid was en vorig jaar werd benoemd tot erelid. Hij vist nog steeds bij De Arnoud, was in het verleden begeleider van H.V. Northa, werd ingelijfd bij de Keiebijters en Vikings, en was een volleerd en smakelijk prosser van het Tonneprostoernooi van de Kaninefaaten, bekend als Jaap Stekel. Hij weet ff gauw niet te vertellen, hoe vaak hij hieraan deelgenomen heeft, (en gewonnen), maar gezien de stapel (herinnerings) borden, minstens 15 keer.  En laten we het vooral niet vergeten, Jaap is een enthousiast lid van het Shantykoor De Zilk.
Bron tekst en foto: Thea Ter Heide-Vrolijk