Datum: 30-09-2023 - 05:47
03
dec
'19

VR-specialist Chris Koomen uit Noordwijkerhout laat u virtueel rondlopen in vliegtuigen van KLM.

Chris Koomen (39) uit Noordwijkerhout werkt al twaalf jaar bij KLM. Hij begon er als monteur. Sinds 1996 houdt hij zich al bezig met VR (Virtual Reality). Zelf noemt hij het een ‘uit de hand gelopen hobby’ waar hij sinds drie jaar zijn beroep van heeft gemaakt. Het VR-team van de KLM bestaat inmiddels uit acht mensen die zich continue bezighouden met het ontwerpen en maken van VR-trainingen, zowel computer generated als 360° foto’s en video’s. Chris vertelt over...

het laatste bijzondere project waaraan hij en zijn collega's van de KLM Digital Studio hebben gewerkt. VR-specialist Chris Koomen: "Sinds kort kun je virtueel rondlopen in de businessclass van een Boeing 787 zonder dat je daarvoor hebt betaald… Hoe? We hebben de hele KLM vloot van binnen gefotografeerd met een 360°-camera."

"De reden om 360 graden foto's van KLM's vloot te maken, van Airbus tot Boeing, was in eerste instantie heel praktisch. We wilden schoonmakers van de toestellen vertrouwd maken met de B787 voordat de eerste vlucht plaats zou vinden. Ze waren van plan om het toestel in de avond te reinigen, maar het het nog nooit eerder gezien.

Dat zou betekenen dat zij meer tijd kwijt zijn en daarom hebben we een oplossing bedacht. De leden van de schoonmaakploeg hadden de gelegenheid om overdag een virtuele rondleiding te volgen op een iPad, met behulp van een VR-headset, zodat ze goed voorbereid waren bij aankomst om het vliegtuig 's avonds schoon te maken.”

Succesvol experiment
Het experiment heeft voor KLM goed uitgepakt, vertelt Chris. De schoonmaakploeg was 15 minuten eerder klaar, zonder fouten te maken. De gemaakte beelden worden inmiddels regelmatig gebruikt voor trainingsdoeleinden. En niet alleen voor schoonmaakploegen, de beelden blijken ook heel nuttig voor het trainen van nieuw cabinepersoneel. "Nieuwe bemanningsleden kunnen nu veel sneller vertrouwd raken met hun werkplek", aldus Chris.

Vind de 'easter egg'
De virtuele vloot is dus handig voor de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij, maar ook voor toekomstige passagiers en vliegtuigfans. Het interieur van ieder vliegtuig kan van neus tot staart bekeken worden. Als passagier verken je virtueel dus ook de plekken waar je normaal gesproken niet komt, zoals de cockpit en business class.

In sommige toestellen zijn 'easter eggs' verstopt, zo kun je op zoek gaan naar een maaltijd in de B787-10. Het is ook mogelijk de opties van business class te verkennen en het nieuwe privacyscherm uit te testen.

Benieuwd naar de hele KLM vloot zonder een stap aan boord te zetten? Bekijk alle vliegtuigen hieronder:
Boeing 787-10
Boeing 787-9
Boeing 777-300
Boeing 777-200
Boeing 747-400
Boeing 747 combi
Boeing 737-900
Boeing 737-800
Boeing 737-800 BSI
Boeing 737-700
Airbus 330-300
Airbus 330-200
Embraer 190
Embraer 175

Bron: foto en tekst KLM.