Datum: 23-03-2023 - 21:08
24
nov
'19

Hans van Gijlswijk benoemd tot erelid van Toneelvereniging ODI. (foto's + toespraak wethouder Sjaak vd Berg)

Op zaterdagavond 23 november werd na de uitvoering van het stuk 'Een moordweekend' in de toneelzaal van de Schelft, het zeer gewaardeerde lid Hans van Gijlswijk van Toneelvereniging ODI in het zonnetje gezet. Na ruim 46 jaar spelen voor ODI speelt Hans zijn laatste rol in dit stuk, het doek zal sluiten. Hans kreeg uit handen van Sjaak van den Berg, wethouder van verenigingen en kunst & cultuur van de gemeente Noordwijk, een oorkonde en daarmee werd hij benoemd...

tot erelid van de Toneelvereniging ODI. Hulde dus voor Hans van Gijlswijk.

Toespraak wethouder Sjaak van den Berg.

Geachte toneelliefhebbers,

Wat hebben we genoten zojuist van de uitvoering van ‘Een Moordweekend“. Fantastisch om zelf ook weer eens te aanschouwen wat een cultuuraanbod we zoal hebben in Noordwijkerhout. Een genot te gast te zijn bij ODI, de toneelvereniging van Noordwijkerhout die niet weg te denken is en al meer dan 69 jaar allerhande toneelstukken voor u op de planken brengt.

Nu weet u ook wel dat een vereniging bestaat bij de inzet van de leden. Zonder leden geen vereniging, sommige zijn kort lid en sommige zijn er al bijna hun hele leven bij betrokken. Hebben al de ups en downs meegemaakt. Één van die leden, die vanavond een hoofdrol heeft gespeeld staat achter mij, en het is tevens ook zijn laatste uitvoering.......Hans van Gijlswijk

Dames en heren, hier staat zo’n lid van ODI welke dus al zeer vele jaren en zeer actief aanwezig is en ruim 46 jaar lid is van ODI. Beste Hans, ook nu weer sta je in dit stuk op het jou zo vertrouwde podium. En ik zei net wel al 46 jaar spelend, maar eigenlijk is jouw leven op het podium begonnen.

Damen en heren, wellicht weten de oudere toneelliefhebbers het nog. Hans is eigenlijk op het podium geboren. In 1950 speelde zijn vader Joop van Gijlswijk zijn rol terwijl op datzelfde moment zijn vrouw aan het bevallen was. Zo snel het stuk toen in 1950 afgelopen was, is vader Joop direct naar zijn vrouw gegaan en zat nog geschminkt en al aan het kraambed.

Eigenlijk is toen jouw lidmaatschap en toneelcarrière begonnen, zou je kunnen zeggen. Met de paplepel ingebracht. Dat blijkt ook wel, broer Bert, en je zussen Truus en Wil waren ook spelend lid van deze vereniging. En zeker niet te vergeten je vrouw Corry, welke al eerder haar 40-jarig ODI-jubileum mocht vieren en nu ook al 43 jaar aan ODI is verbonden.

Hans, laten we even teruggaan naar die dat beginjaar 1971. En ja beste mensen, degene die snel rekenen zullen denken, dat is al meer dan 46 jaar. Dat is ook kloppend, maar Hans en Corry hebben een aantal jaren hun lidmaatschap onderbroken en zijn later weer actief lid geworden.

1971 was het dus, je vrouw Corry was al wat jaren lid en jij kwam haar altijd ophalen na de repetities in de Porrelhoek aan de Langevelderweg. Ze hadden eigenlijk een man te kort voor een kleine rol. Of je een dokter wilde spelen, volgens mijn informatie dokter Bruinslot in het stuk “Het ontvolkte huis”. Je debuutrol dus, op die paar jaren er tussenuit, heb je eigenlijk elk toneelseizoen één of meerdere rollen gespeeld. 

Wij nemen even wat stukken en rollen door;
- Nick Groenendaal in Het hing in de lucht
- Procuratiehouder in Sloep zonder Visser
- Willem de vries in Kontact met Kootje
- Klaas in Zijne prinselijke hoogheid
- Fons in zwarte schaap, witte lammetjes
- Parker in Een beeld van een man
- Albert in We blijven slapen
- Karel in De flat van Jet,
- De aso figuur in het stuk: Groeten van de Veluwe”
- Postbode in: “Vraag het maar aan de postbode?”
- Roger de rechercheur in: “de momenten”
- In 2017 de rol van Eduard A.E.M. Hofman in de Goot
- 2018 de rol van een enorme mopperkont in “Bingo op de camping”
- En nu Hans je laatste rol bij ODI, de persoon Bert in “Een moordweekend”

Wat ook opvalt dat je maar één keer in een kinderstuk gespeeld hebt, 1984 Poerlepotje in het gelijknamige stuk. Zomaar een kleine opsomming, het gaat te ver om alle 58 rollen in die 46 jaar op te noemen. Hans, Je staat met recht hier op een speciale manier op het podium in het zonnetje. Net als dat je meer deed dan alleen maar toneelspelen. Als lid van de vereniging deed je namelijk ook:
- Rijden voor de decorgroep na de uitvoeringen
- Het nieten van de vele lootjes voor de loterij
- Donateursgelden ophalen langs de deuren
- Programmaboekjes bezorgen in de buitenwijken van Noordwijkerhout
- Hoeveel spullen uit je eigen huis hebben niet op het podium gestaan?
- Ook stelde je de bollenschuur beschikbaar voor
* De opslag van de decorspullen
* De jaarlijkse ODI-feestavond als afsluiting van het seizoen
* De plek waar de ODI-bloemenmozaïeken werden gemaakt

Dames en heren, u hoort het al. Hans van Gijlswijk heeft buiten het toneelspelen om, met veel enthousiasme zich ingezet voor extra taken en heeft zeer grote betrokkenheid getoond binnen de toneelvereniging ODI en naar haar leden. Het voltallig bestuur heeft gemeend jou te benoemen tot erelid van toneelvereniging ODI.

Foto's toneelstuk en uitreiking BON.