Datum: 02-06-2023 - 21:26
15
nov
'19

Noordwijkerhouters succesvol in Marathon Athene. (foto's)

490 jaar voor Christus was het soldaat Fheidippides die de opdracht kreeg om hardlopend van het dorpje Marathon naar Athene te rennen om zijn superieuren de boodschap over te brengen dat de slag bij Marathon tijdens de eerste Perzische oorlog door de Grieken was gewonnen. Na het uitbrengen van de woorden “Gegroet we hebben gewonnen” viel hij dood neer. Of het verhaal klopt daarover zijn ze het niet helemaal eens maar in ieder geval is daar de marathon aan ontstaan...

Wat wel klopt is dat drie Noordwijkerhoutse kameraden te weten, Lucas van Leeuwen, Christiaan Reeuwijk en Ruud Anthonissen en Gijs Murk uit Oegstgeest gezamenlijk de marathon van Athene hebben volbracht op zondag 10 november en ze hebben daarmee een voortreffelijke prestatie geleverd.

Het was zaterdagmorgen 9 november vroeg dag voor de vier marathonlopers en hun negen supporters om tijdig op Schiphol te staan. Het vertrek was gepland om 07.00 uur en omstreeks 05.00 uur was het verzamelen in de vertrekhal. De sfeer was uitstekend en de vier marathonlopers waren er klaar voor. In de afgelopen maanden hebben zij keihard getraind om vele kilometers in de benen te krijgen. Aan diverse wedstrijden werd meegedaan om wedstrijdritme op te doen.

Met o.a. deelnames aan de halve marathon in Katwijk en een 29 km loop in omgeving Osnabrück in Duitsland werden ook de hoogteverschillen goed getraind. Rond het middaguur arriveerde het Noordwijkerhoutse gezelschap in het centrum van Athene en werden de diverse overnachtingsadressen opgezocht. Daarna was het tijd om de startnummers op te halen in de Marathonexpo en alvast de spannende marathonsfeer en ambiance te proeven. Ze keken hun ogen uit.

Het was immers ook hun allereerste marathon waaraan ze mee gingen doen. Om het lichaam van de nodige koolhydraten te voorzien werd er goed ingeslagen in een supermarkt. Eind van de middag werd er veel pasta bereid door de partners om de vier kameraden te voorzien van het nodige krachtvoer. Dat smaakte uitstekend en hierna was het tijd om te gaan rusten. Nog een nacht slapen en de dag van de waarheid zou gaan uitbreken.

Een dag waar ze het laatste half jaar naar hebben uitgekeken en waar ze zich uitstekend op hebben voorbereid. Maar Noordwijkerhouters zijn nooit alleen. Je hoort vaak dat je ze tegen komt op de mooiste plekken in de wereld. Zo ook in Athene want Jacqueline v d Putten uit Noordwijkerhout en Conny Meiland uit de Zilk stonden ook ingeschreven voor de enige echte marathon. En hun familieleden waren er bij voor de support. De volgende morgen 10 november was het dan zover.

Vroeg in de morgen ging de wekker en de laatste voorbereidingen konden gaan beginnen. Voor 06.00 uur moest er vertrokken worden om op tijd aan de start in de plaats Marathon te staan alwaar de startstreep is getrokken. Vandaar is het parcours uitgezet met een enkele reis naar Athene, 42195 meter om precies te zijn. De eerste starttijd was om 09.00 uur maar omdat er vele mannen en vrouwen deelnemen moet je wachten voor je werkelijk van start kan gaan.

Na het passeren van de startstreep kon de strijd gaan beginnen. Het gevecht met de loodzware kilometers en de warme temperaturen had zijn aanvang genomen. De adrenaline spoot bij Ruud, Lucas, Christiaan, Gijs, Jacqueline en Conny door de aderen. Eenieder dacht bij zich zelf, kan ik dit wel aan, gaat het mij lukken en zal ik de finish gaan halen. De deelnemers wisten wat hun te wachten stonden. De eerste 200 meter na de start zijn hellend, waarna een aantal kilometers bergafwaarts gelopen moest worden.

Rond het 5-kilometer punt komen de lopers voorbij de gedenkplaats van de slachtoffers van de slag bij Marathon. Hier is ook de eerste drankpost. De route gaat tot het 12 kilometerpunt met lichte hoogteverschillen. Hierna volgen een paar redelijk vlakke kilometers waarna het klimmen start. Na het 17 kilometer punt volgt een steile afdaling waarna de route weer bergop gaat, met het steilste punt rond de 20km. Door het Pikermi district en het stadje Pallini rond de 28e kilometer gaat het overwegend bergop.

Vervolgens wordt de route iets vlakker om het meest zware en moeilijkste deel van de route, van Gerakas tot Stavros, rond de 30km tot 31km te hebben. Deze steile klim wordt gevolgd door een eveneens steile afdaling. De laatste kilometers zijn overwegend vlak door de districten Chalandri en Cholargos, tot aan de finishlijn in het Panathinaikon Stadion. De supporters hadden op verschillende locaties plaatsgenomen om de deelnemers aan te moedigen.

De weersomstandigheden waren gunstig. Weinig wind met temperaturen net onder de 20 graden. De zon liet zich nog even niet zien. Sterker nog. Het begon zachtjes te regenen. Later was het licht bewolkt en brak de zon wat door. Met de vele hoogteverschillen toch een enorme zware klus. Ruud, Lucas en Christiaan passeerden bij Pallini op het circa 28km punt in een doorkomsttijd van 3 uur en 4 minuten. Hun kameraad Gijs moest na 20 km afhaken maar wist zijn weg uitstekend te vervolgen op zijn eigen tempo.

Jacqueline en Conny volgden daar achter. Ze deden het allemaal uitstekend en maakten goed gebruik van de verzorgingsposten die waren opgesteld om de 2,5 km. Langs de route stonden er ontelbaar veel Grieken om ze aan te moedigen. Via de app werden de eigen supporters uitstekend geïnformeerd over de verdere doorkomsttijden. Eenieder wist de finish op grandioze wijze te behalen.

In een prachtige ambiance van het Panathinaikon Stadion passeerden Lucas van Leeuwen, Christiaan Reeuwijk en Ruud Anthonissen de eindstreep in een formidabele eindtijd van 4.36.49 uur. Gijs Murk finishte in 4.55.03 uur en Jacqueline v d Putten en Conny Meiland bleven bij elkaar en na een uiterst zware strijd zetten zij een prestatie van formaat neer. Moe gestreden maar uiterst voldaan volbrachten zij de marathon in een tijd van 5.40.26 uur. Totaal aantal gefinishte deelnemers bedroeg maar liefst 16.439.

Onze deelnemers kijken terug op een werkelijk prachtig evenement en zijn trots op hun prestatie. De dagen erna werd er nog nagenoten van deze bijzondere belevenis en werd het centrum van Athene bezocht en natuurlijk werd de Akroplis beklommen om het bolwerk van zeer dichtbij gade te slaan. De vertrektijden waren verschillend maar inmiddels is een ieder weer veilig teruggekeerd. Op naar een volgend mooi evenement.

Foto's PR.